Tate Britain, Londra’da İngiliz Sanatıyla Buluşma Noktası

İngiltere’deki Tate Müzeler grubunun kuruluş hikayesi, 1889’da Henry Tate’in kişisel koleksiyonunu İngiliz halkına bağışlaması ve 1892’de ilk Tate Galerisinin kuruluşu için de yüklü miktarda bağışta bulunmasıyla başlar.

Henry Tate’in başlattığı kampanya ile şu andaki Tate Britain’in bulunduğu Londra Millbank’ta inşa edilen galeri, Tate’in bağışladığı koleksiyonla beraber Ulusal Galeri’den gelen eserlerle 1897’de açılır. Günümüzde modern ve çağdaş İngiliz sanatının yanı sıra tarihi ve erken modern  dönemi de kapsayan en büyük İngiliz Sanatı koleksiyonu barındıran Tate Britain bu şekilde doğar.

Başlangıçta “Britanya Güzel Sanatlar Millî Galerisi” olarak bilinen Tate Britain, 1932’de “Tate Galerisi” adını alır. Tate Britain, Tate Liverpool ve Tate St. Ives ile birlikte Tate galeriler ağının bir parçası olarak ülkedeki en eski müzelerden biri olma özelliğini korumaktadır.  Aralarında en popülerlerinden olan Tate Modern uluslararası modern ve çağdaş sergilere odaklanırken Tate Britain’ın koleksiyonu, 1500’lerden günümüze uzanan dönemdeki orijinal İngiliz sanatı eserlerini kapsar.

Tate Britain, 1897’den bu yana zaman içinde çeşitli değişikliklere uğramıştır. II. Dünya Savaşı sırasında eserlerin korunması amacıyla yapılan özel emniyet duvarları ve 1987’de eklenen Clore Galerisi, galerinin evrimini yansıtır. 2000 yılına kadar “Britanya” asıllı sanat eserleri ve batı dünyasının “Modern” sanat eserleri sergilendiği galeri, bu yıl itibariyle “Tate Modern” galerisine taşınmış ve orijinal binalar sadece İngiliz sanatının sergilenmesi için kullanılmaya başlanmıştır.

Galeri, geniş ve çeşitli koleksiyonuyla izleyicilere İngiliz sanatının zengin tarihini keşfetme fırsatı sunar. Modern ve Çağdaş İngiliz Sanatı ile Tarihi ve Erken Modern İngiliz Sanatı koleksiyonları, farklı dönemlere odaklanarak izleyicilere estetik ve kültürel bağlamı anlama şansı verir.

Tate Britain, “modern sanatın babası” olarak bilinen J.M.W. Turner’ın dünyadaki en büyük koleksiyonuna sahiptir. Yaşadığı dönem ürettiği eserleri, modern dünya tasvirlerinin ve romantizm akımının en etkileyici örneklerindendir. En önemli İngiliz ressamlarından kabul edilen sanatçının adının, günümüzdeki popüler çağdaş sanat ödülü Turner Prize’a verilmesi bu nedenle son derece anlamlıdır.

Joseph Mallord William Turner, Whalers Boiling Blubber c.1845

Tate Britain, devamlı koleksiyon sergisi ve dönemlik geçici sergilerle sanatseverlere zengin bir deneyim sunmaya devam etmektedir. Londra’ya yolunuzu düşürdüğünüzde kesinlikle rotanıza eklemelisiniz.

Devamlı koleksiyon

Tate Britain Galerisi’nin en önemli kısmı 1500 yıllarından günümüze kadar dönem içinde ortaya çıkarılan tarihsel İngiliz sanatlarının kamu için satın alınan ve devamlı koleksiyona eklenen eserlerinin sergilendiği kısımlardır. Böylece devamlı koleksiyon sergisi hem tarihi hem de günümüzdeki modern sanat eserlerini içermektedir. Aralarında Tracey Emin, Richard Hamilton, Douglas Gordon, David Hockney, Peter Blake, Francis Bacon gibi isimlerin de bulunduğu bazı önemli sanatçılar galeride bazen ayrı sanatçı odalarında bazen de sanat tarihinin farklı dönemlerine odaklanan bölümlerde farklı şekillerde sergilenmektedir. Devamlı koleksiyon bölümleri, ücretsiz olarak gezilebilmektedir.

Müzeye 100. Kuruluş yıldönümü olan 1997 yılında eklenen “Centenary Development” bölümünün merdiven kısmı için Tate Britain 2023 yılında Chris Ofili’ye mekana özgü bir eser sipariş eder. Chris Ofili burası için 2017’de Grenfell yangınında ölen arkadaşı ve sanatçı Hadija Saye‘nin anısına; üst orta noktasında Saye’yi alevler arasında gösteren ağıt nitelikli bir duvar resmi üretir. Mekana özel olarak, merdiven alanının üç duvarını da kaplayacak şekilde yapılan “Requiem”, müzenin kalıcı koleksiyonuna girmiş bulunmaktadır.

 

TATE BRITAIN 2024 PROGRAMI 

ART NOW: ZEINAB SALEH
19 Ocak – 23 Haziran 2024


Zeinab Saleh, hem geçici hareketlerin hem de askıya alınmış zamanın izini süren yeni ve samimi bir resim ve çizim serisi sunuyor.

Zeinab Saleh, Tate Britain’daki Art Now sergisi için akrilik boya, pastel ve yumuşak pastel kullanarak yeni bir resim ve çizim serisi oluşturuyor. Gündelik deneyimlerden, kişisel karşılaşmalardan ve anılardan esinlenen Saleh’in malzemeleri ve paleti, belirli bir zamana veya anlatıya sabitlenmeden samimiyet ve hassasiyet duyguları uyandıran sanat eserleri üretmesine olanak tanıyor. Sakinliğe davet ederek izleyiciyi imgenin içindeki boşluğa çeker. Saleh, tuvallerine zaman ve anlam katmanları yansıtmak için yinelenen desenler ve siluetler kullanıyor.

SARGENT AND FASHION
22 Şubat – 7 Temmuz 2024


Moda, kimlik, resim: John Singer Sargent’ın eşsiz çalışmalarını keşfedebileceğiniz bir sergi.

Sergi, Sargent’ın resmettiği ve çoğu zaman yakın ilişki içinde olduğu kişilerin imajlarını oluşturmak için nasıl bir stilist gibi çalıştığını inceliyor. Çarpıcı portre resimleriyle tanınan John Singer Sargent’ın beğenilen eserlerine yeni bir ışık tutuyor. Sargent, modayı kimlik ve kişiliği ifade etmek için güçlü bir araç olarak kullanırdı. Birlikte çalıştığı kişilerin kıyafetlerini düzenli olarak seçer ya da onların giysilerini manipüle ederdi.   Bir sanatçı olarak vizyonunu ifade etmesini sağlayan da bu cesur kıyafet seçimleriydi. Kostümün bu yenilikçi kullanımı sanatının merkezindeydi – örneğin, figürünü vurgulamak için ağır bir paltoyu bir erkeğin etrafında daha sıkı çekiştirmek veya bir elbise askısının bir kadının omzundan duygusal bir şekilde kaymasına izin vermek gibi.

Sergi, bu olağanüstü ressamın modayı, bugün hala büyüleyici olan dönemin portrelerini yaratmak için nasıl kullandığını inceliyor. Sargent’ın aralarında nadiren yer değiştiren önemli portrelerinin de bulunduğu yaklaşık 60 tablosu, çeşitli dönem giysileri ve giyildikleri portrelerle birlikte sergilenecek.

Women In Revolt!: Art, Activism and the Women’s movement in the UK 1970–1990

7 Nisan 2024’e kadar görülebilir

Lubaina Himid, The Carrot Piece

Türünün ilk örneği olan bu sergi, Birleşik Krallık’ta çalışan 100’den fazla kadın sanatçının feminist sanatına dair geniş kapsamlı bir keşif niteliği taşıyor. Sergi, kadın ağlarının radikal fikirleri ve isyankâr yöntemleri kullanarak İngiliz kültürüne nasıl paha biçilmez bir katkıda bulunduklarına ışık tutuyor. Sanatları, önemli sosyal, ekonomik ve siyasi değişimlerin yaşandığı bir dönemde kadın özgürlüğü hareketini beslemeye yardımcı oldu.

1970’ler ve 1980’lerde yeni bir feminizm dalgası patlak verir. Kadınlar, yaşadıkları deneyimleri kullanarak resim ve fotoğraftan film ve performansa kadar sanat yarattılar ve adaletsizliğe karşı mücadele ettiler. Buna üreme hakları, eşit ücret ve ırk eşitliği için tavır almak da dahildi. Bu yaratıcılık, ilk kadın sığınma evinin açılması ve İngiliz Siyah Sanat Hareketi’nin oluşumu da dahil olmak üzere İngiltere’deki kadınlar için önemli bir değişim döneminin şekillenmesine vesile oldu.

Uzun kariyerlerine rağmen, genellikle dönemin sanatsal anlatılarının dışında bırakılan bu  sanatçıların eserlerinin birçoğu 1970’lerden bu yana ilk kez sergileniyor. Ziyaretçiler, bu sanatçıların acil ve güçlü sanatları aracılığıyla, İngiliz kültürünün çehresini değiştiren ve gelecek nesil sanatçıların önünü açan, üretken ve politik olarak angaje olmuş bir toplulukla karşılaşıyorlar.

Tate Britain Commission: Alvaro Barrington
29 Mayıs 2024 – 10 Kasım 2024

Alvaro Barrington, Tate Britain siparişiyle yeni bir enstalasyon yaratacak bir sonraki sanatçı olacak. lvaro Barrington Londra merkezli bir sanatçı. Öncelikle bir ressam olan Barrington, çalışmalarına sıklıkla iplik, ahşap ve diğer medyaları dahil ediyor.

Now You see Us: Women Artists in Britain 1520-1920
16 Mayıs – 13 Ekim 2024

400 yıla yayılan bu sergi, kadınların profesyonel sanatçı olma yolculuklarını takip ediyor. Tudor döneminden Birinci Dünya Savaşı’na kadar Mary Beale, Angelica Kauffman, Elizabeth Butler ve Laura Knight gibi sanatçılar, nesiller boyu kadınlar için yeni bir sanatsal yol açtılar. Sanatçı olarak ticari kariyer yapmak ve halka açık sergilerde yer almak suretiyle toplumun beklentilerine karşı çıkarak o dönemde çalışan bir kadın olmanın ne anlama geldiğine meydan okudular.

150’den fazla eserin yer aldığı sergi, tarihte genellikle amatör olarak görülen kadın sanatçılarla ilgili klişeleri yıkıyor. Başarılı olmakta kararlı olan ve bir kalıba sokulmayı reddeden bu kadınlar, genellikle erkek sanatçılara özgü olduğu düşünülen tarih parçaları, savaş sahneleri ve nü gibi konuları cesurca resmetmişlerdir.

Sergi, bu sanatçıların sanat eğitimine ve akademi üyeliğine eşit erişimi nasıl savunduklarına, sınırları nasıl aştıklarına ve sanat dünyasında kadın olmanın ne anlama geldiğini ortaya koymak için birçok engeli nasıl aştıklarına ışık tutuyor.

TURNER PRIZE 2024
25 Eylül 2024 – 16 Şubat 2025

2024’de 40. yıldönümünü kutlayan Turner Ödülü, Tate Britain’de gerçekleşecek.

Wysing Sanat Merkezi Direktörü Rosie Cooper; yazar, yayıncı ve küratör Ekow Eshun; Japan House London Genel Müdürü ve CEO’su Sam Thorne ve küratör ve sanat tarihçisi Lydia Yee’den oluşan jüri tarafından 2024 sergisi için kısa listeye kalan 4 sanatçı ilkbaharda açıklanacak.

Her yıl tartışmalara sebep olan Turner Ödülü prosedürüne göre ödül adayı 4 sanatçının adayının eserlerinin sergilenmesine Eylül’de başlanmasını takiben Aralık’ta ödül töreni ile yine medyanın ilgi odağında olacağı şüphesiz.

PHOTOGRAPHING 80s BRITAIN: A CRITICAL DECADE
21 Kasım 2024 – 5 Mayıs 2025


Sosyal ve siyasi değişimin on yılında güçlü fotoğrafçılığı bu sergi ile keşfedebileceksiniz.

Birleşik Krallık’ın en kritik on yıllarından biri olan 1980’leri keşfedin. Bu sergi, çalkantılı Thatcher yıllarına radikal tepkiler veren çeşitli fotoğrafçılar, kolektifler ve yayınlardan oluşan bir topluluğun çalışmalarının izini sürüyor. Irk ayaklanmaları, madenci grevleri, 28. madde, AIDS salgını ve soylulaştırma gibi olayların arka planında yer alan protesto ve değişim hikâyelerinden ilham alıyor.

O dönemde fotoğrafçılık sosyal değişim, siyasi aktivizm, sanatsal ve fotografik deneyler için bir araç olarak kullanılıyordu. Toplumda yeterince temsil edilmeyen gruplara ses ve görünürlük kazandıran güçlü görüntüleri görün. Siyah sanat hareketini, queer deneyimini, Güney Asya diasporasını ve kadınların fotoğrafta temsilini tasvir eden çalışmalar bu sergide yer alıyor.

Bu sergi, fotoğraf kolektiflerinin ve yayınlarının, Ten 8 ve Cameraworks gibi yenilikçi fotoğraf dergilerinde yer alan ve genellikle görülmeyen bu hikayeleri nasıl vurguladığını inceliyor. Ayrıca Autograph ABP, Half Moon Fotoğraf Atölyesi ve Hackney Flashers’ın gelişimine de bakılacak.

Ziyaretçiler objektifin arkasına geçerek Britanya’da fotoğrafçılığın geçirdiği olağanüstü dönüşümün ve bunun sanat ve dünya üzerindeki etkisinin izini sürecek.

 Tate galeriler grubunun üyelerinden Tate Modern ile ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz!

 

    If your proposal is evaluable, a return will be made within 5 working days. If you do not get a response to your offer within 5 working days, it means that your offer is not likely to be evaluated.




      Teklifinizin değerlendirilebilir olması durumunda en geç 5 iş günü içerisinde dönüş yapılacaktır. 5 iş günü içerisinde teklifinize yanıt alamamanız teklifinizin değerlendirilme olasılığı bulunmadığı anlamına gelmektedir.



        Love, Share, Live with Art

        Turkish and world art market, new works and artists
        Subscribe to our newsletter to follow us closely.