Paris Sanat Piyasası Yükselişte

Londra‘da Frieze haftası ve paralel etkinlikleri her ne kadar 2019 Ekim ayında dünyanın belli başlı koleksiyoner ve sanat profesyonellerini heyecanlandırsa da Brexit’in yarattığı belirsizlik bu yıl Londra sanat piyasasının üstünde Demokles’in kılıcı gibi durmaktaydı. Frieze’den 2 hafta sonra Paris’te açılan Fiac ile beraber şehirdeki diğer önemli sanatsal gelişmeleri Paris pazarının daha iddialı olmaya başladığının sinyallerini veriyordu. Örneğin bu sebeple dünyanın önde gelen birkaç galerisi arasında en ön sıralarda yer alan David Zwirner, Paris’te Marais bölgesinde bir galeri mekanı açtı. Mekanın ilk sergisi sanatçı Raymond Pettibon’un Frenchette adlı sergisi oldu. Açılışa bizzat gelen David Zwirner konuklarla tek tek ilgilendi. Açılışta basından da önemli bir ilgi vardı. Bu haber Paris’te çok olumlu bir hava estirdi. Öyle ki bu haberi takiben başka galeriler de kendilerine galeri mekanları aramaya başladılar.

Fotoğraf Kaynağı: davidzwirner.com

David Zwirner açılışının FIAC haftasına denk getirilmesi, Pompidou Müzesi‘nin Francis Bacon retrospektif sergisinin açılışı ve diğer paralel sergiler Paris’in dünya sanat piyasasında müzayedeler açısından değil ama galeri, sergiler ve bağımsız kürasyon sergileri açısından yakın gelecekte önemli bir buluşma noktası olacağına işaret ediyor. Jeu de Pomme’daki video sergileri, Pompidou’nun farklı bir konseptle sergilediği tarih öncesi çağlardaki mağara çizimleri ve küçük heykellerle modern ve çağdaş sanatçıların doğa ve tarih öncesini yeniden yorumladığı işlerinin bir arada sergilendiği bu sergi de epey ilgi çekti ve müze sergilerine yeni bir bakış açısı getirdi diyebiliriz.

Pompidou Müzesi Francis Bacon sergisi. Fotoğraf Kaynağı: slash-paris.com

Paris’te büyük galerilerin yanı sıra Fondation Louis Vuitton ve Fondation Cartier’in başını çektiği moda ve sanat işbirliği örnekleri ve bu kurumların kendi koleksiyonlarına ait sergilerin sanat ortamını başka bir boyuta taşıdığı tartışılmaz bir gerçek.

Paris’in mimarisiyle, moda ve lüksün her türünün en geniş yelpazede temsil edildiği bir kent olarak sanat piyasasında 90’lardan sonra kaybettiği albeniyi yeniden kazanmaya başladığını söyleyebiliriz.

FIAC fuarına paralel, mekanın ikinci katında yapılan ve daha genç galerilerin yer aldığı kısım aslında en ilgi çeken ve Paris’in sanat trendlerinde yol gösterici olacağını gösteren işaretlerle doluydu.

Fotoğraf Kaynağı: harpersbazaararabia.com

Vendome meydanında Kusama’nın dev bir balkabağı heykeli duruyordu. Gerçi hava muhalefeti yüzünden bir gün erken kaldırıldı ama son derece görkemliydi.

Hauser & Wirth Fransız kadın sanatçı Louise Bourgeois’nın 1998 yılı yapımı High Heels adlı eserini sundu.

Louise Bourgeois, High Heels (1998). ©The Easton Foundation / DACS 2019. Hauser & Wirth. Fotoğraf: news.artnet.com

Gagosian ise Cote d’Azur kıyılarına Cocteau, Picasso’lu değişik duvar çizimleri obje ve mobilyalarla oranın denizini güneşini getiren ilginç bir alan hazırlamıştı ve oldukça ziyaretçisi vardı.

Paris’i öne çıkaran bir başka nokta ise Romainville tarafına açılan beş çağdaş Parisli galerinin yarattığı yeni sinerji diyebiliriz. Fuarda da en çok dikkatimi çeken bu galeriler oldu. “Komunuma” adını verdikleri sanat insiyatifi altında Air de Paris, Galerie Sator, Galerie Jocelyn Wolff, In Situ ve Fabienne Leclerc bu galeri kompleksinde şimdiden yer almış olanlar.

Grand Palais

Londra ne kadar ticari odaklı, çağdaş sanata vurgu yapan bir şehir, Londra ile bütünleşen fuarı da aynı çizgide pahalı işlerin, büyük marka galerilerin kendilerini gösterdiği bir fuarsa, Paris de bir o kadar prestijli, daha geniş bir uluslararası ziyaretçi grubuna hitap eden, kültürün, şarabın, güzel yeme içme fırsatlarının da öne çıktığı farklı bir atmosfer sunuyor. Grand Palais’in görkemli mimarisi fuarın atmosferini de etkiliyordu. İki şehir de birbirinden çok farklı, dolayısıyla fuarları da.

Bir başka dikkat çeken nokta Paris’te genç ve daha avantgard diyebileceğimiz galeri ve sanatçıları da yine aynı fuarın bir üst kattaki bölümünde bütüncül bir şekilde görmek mümkün. Hatta fuara öncelikle o kısımdan başlamak daha iyi bile olabilir.

Gina Fischli – Soft Opening Galeri, FIAC 2019. Fotoğraf Kaynağı: numero.com

FIAC’ın Lafayette bölümü ise 42 galerinin sergilendiği şahane bir Hausman binasındaydı. Dikkatimi en çok çeken işlerden biri bu dev çantaydı.

 

Aylin Seçkin

Kapak Görseli: Jef Aerosol, Paris.

 

Sanat Şehirleri – Paris Sanat Rehberimize buradan mutlaka göz atmanızı öneririz.

    If your proposal is evaluable, a return will be made within 5 working days. If you do not get a response to your offer within 5 working days, it means that your offer is not likely to be evaluated.




      Teklifinizin değerlendirilebilir olması durumunda en geç 5 iş günü içerisinde dönüş yapılacaktır. 5 iş günü içerisinde teklifinize yanıt alamamanız teklifinizin değerlendirilme olasılığı bulunmadığı anlamına gelmektedir.