Dünya’nın en önemli ve prestijli organizasyonlarından biri olan 57. Venedik Bienali, bu yıl 13 Mayıs-26 Kasım tarihleri arasında düzenleniyor. İlki 1895 yılında düzenlenen Bienal, tarih boyunca Gustav Klimt, Salvador Dali, Henri Matisse gibi çağının en önemli sanatçılarına yer verdi. Bu sene Christine Macel küratörlüğünde VIVA ARTE VIVA başlığıyla düzenlenecek olan sergide, 120 sanatçı ve 85 pavyon yer alacak. Daha fazla kadın sanatçı ve Orta Doğu, Latin Amerika ve Doğu Avrupa’dan daha fazla sanatçının katıldığı 57. Bienal’de, bu sene ilk defa Antigua & Barbuda, Nijerya ve Kiribati ülkelerini ve uzun zaman sonra Bienal’e dönen Tunus and Malta ülkelerini göreceğiz.
Giardini ve Arsenale adlı iki ana mekana ve Merkez Pavilyon, İtalya Pavilyonu ve Ulusal Pavilyonlara yayılan Bienal, sanat ve sanatçıları konu ediniyor. 2000 yılından itibaren Centre Pompidou’nun şef küratörü olarak görev yapan Marcel, sanatın insanlığın en temel ifade ve düşünme aracı olmasına dikkat çekiyor. Sanat tutkusu kavramı etrafında şekillenen sergi, sanatçıların sorduğu soruların, verdikleri cevapların, geliştirdikleri yöntemlerin ve yaşam biçimlerinin zenginliğini gözler önüne serecek.
Bienal sanatçıları arasında Türkiye doğumlu olan ve Berlin’de yaşayan sanatçı Nevin Aladağ ve İstanbullu sanatçı Hale Tenger yer alıyor. Bu sene Türkiye Pavilyonu’nda ise Cevdet Erek’in ‘’ÇIN’’ adlı projesi Türkiye’yi temsil edecek. İKSV’nin temsilciliğini üstlendiği proje, Bienal’in ana mekanlarından olan Arsenale’deki Sale D’Armi’de sanatseverlere sunuluyor. Sanatçının Bienal için hazırladığı ‘’ÇIN’’ başlıklı işi, 2000’li yılların sonundan itibaren ürettiği ritim ve mekan çalışmaları, ses süslemeleri ve cetveller işlerinden izler taşıyacak. Mekanla bütünleşen bu çalışma, mekanla birlikte şekillenerek süreç içerisinde gelişecek.
Bienal’in bir diğer dikkat çeken özelliği ise her hafta düzenlenecek olan ‘’Tavole Aperto’’ (Açık Masa) etkinliği. Her hafta bir sanatçının katılacağı bu etkinlikte ziyaretçiler sanatçılarla bir araya geliyor. Bir yandan yemek yiyip bir yandan sanatçının işleri hakkında konuşma fırsatı elde eden ziyaretçiler, sanatın ve sanatçının dünyasını yakından keşfedecek. Bienal kapsamında yer alan ‘’Unpacking My Library’’ (Toplanan Kütüphanem) adlı projede ise Bienal sanatçıları en sevdikleri kitaplardan bir liste oluşturacak ve listelerini ziyaretçilerle paylaşacak.
Bienalin yanısıra şehirdeki çok önemli sergiler arasında, Damien Hirst’in sergisi geliyor. Sanatçının kariyerinin en kapsamlı ve en önemli sergisi olarak gösterilen sergi, Venedik şehrinde iki farklı alanda, Palazzo Grossi ve Punto della Dogana’da sanatseverlerle buluşuyor. Hazırlıkları 10 yıl süren bu sergide Hirst ‘‘The Unbelievable’’ adlı geminin harabelerinden çıkan buluntuları yorumlayarak izleyicileri sualtının fantastik dünyasına davet ediyor. Sergi, 3 Aralık’a kadar gezilebilir.