Yayınladığı 2001 yılından beri hem kendi dilinde hem de çevrildiği dillerde sanat tarihi, yazımı ve güncel ortamı üzerine yaygın ve kanıksanmış algıları değiştiren bir kitap: Sanatın İcadı. University of Illinois Springfield’da profesör olan Larry Shiner’in bu kitabı Türkçe olarak İsmail Türkmen’in çevirisiyle Ayrıntı Yayınları’nın Sanat ve Kuram dizisinden 2004 yılında çıkmıştı. Devam eden yıllarda muhtelif baskılar yapan kitap özellikle sanat düşüncesinin kısa tarihine odaklanıyor. Çalışma sanat ile zanaat arasında türetilmiş yapay ayrımdan başlayarak etkili bir kültür tarihi okuması gerçekleştiriyor. Ortaçağda sanatların sınıflanışı da kitabın ele aldığı konular arasında güzel sanatlar kategorisinin evrensel olarak inşa edilmesi de…
Kitapta okuyucuyu ilk etapta şaşırtan kısımlar Leonardo da Vinci anekdotları oluyor. Karşımıza çerçevecisi zaman zaman kendisinden daha çok değer gördüğü için müşterilerine veryansın eden bir adam çıkıyor. da Vinci ve benzerlerinden aktarılan bilgiler okuyucunun konuya ilgisini arttırma işlevi görüyor. Akabinde kitap, himayeden piyasaya, beğeniden estetiğe geçişin çetrefilli tarihini aktarıyor. Kuru bir aktarım değil bu: Güçlü eleştirel saikleri yerinde verilmiş örnekler pekiştiriyor. Okurun da tartışmaya katılması bekleniyor. Bu sebeple kitabın neredeyse yarısına aktarılan bu sürece karşı çıkışlara ayrılmış durumda.
Sanatın İcadı, tarihsel ve güncel sanat pratikleri ve onun ürünleri ile ilgilenen herkesin kitaplığında olması gereken nitelikli bir kitap…