Yazın son günlerinin keyfini çıkarabilmemiz için, çok yormayacak, keyif verecek, deniz kenarında, sayfalarının arasına kum kaçacak kitaplar seçtim. Sanat da hayat gibi ilham veriyor… Güneşin son ısıtan ışıklarıyla olağandışı insanların ilham verici hikayelerini okuyalım, öğütlerini dinleyelim ve her birimizin içinde olan, sandığımızdan çok daha büyük yaratıcı gücümüz için hayaller kuralım.
Marina Abromović, Duvarlardan Geçmek
En sevdiğim sanatçı otobiyografilerinden Duvarlardan Geçmek… Marina Abramovic’in akıcı dili, etkileyici hikayeleri insana ilham veriyor. İnsanın psikolojik sınırları, bedensel sınırları üzerine düşündürtüyor ve aslında içimizde inanılmaz bir güç olduğunu; sınırların kafamızda olduğunun farkına varıyorsunuz. Çıkmaza girdiğinde tekrar tekrar açıp okumalık…
(Kitap hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.)
Warhol
Hakikaten tanıyor musunuz Warhol’u? Sanatla çok az ilgilenen bir insanın bile işlerini tanıyabileceği, ismini duymuş olacağı, yaşadığı, ürettiği yüzyıla damgasını vurmuş bir isim Andy Warhol. O pop resimler, renkli grafikler, kendi, ruhu acayip yaralı bir insanın üretimi aslında. Yaralı bir beden, mutsuzluk, aşırılık ve bunlardan gelen görülmemiş yaratıcı fikirler… Andy Warhol’la ilgili üç kitap okudum, bunu da listeme aldım.
(Kitap hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.)
Bir Dağda Mucize Yaratan Ressam: Hüsamettin Koçan
Baksı Müzesi’nin 20. yıl dönümü sebebiyle daha çok taze röportaj yaptığım için fikirlerinden artık daha da heyecan duyduğum bir isim Hüsamettin Hoca… “Olmaz” denileni olduran, özverisiyle, gayretiyle, inancıyla dile kolay 20 yıldır Bayburt’ta Avrupa’nın en güzel müzelerinden birini, elleriyle kurduğu Baksı’yı devam ettiren, tarihe kültüre en çok değer veren insanlardan biri bu ülkede. Her söylediğini slogan yapmak istemiştim konuşurken, söyleşisini de eminim zevkle okurum.
(Kitap hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.)
How to be an Artist
Jerry Saltz, benim sosyal medyadan da takip etmekten çok zevk aldığım, espirili dobra bir sanat eleştirmeni. Ağdalı cümleler kullanmayan, düşündüğünü direk yazan, piyasayı çok iyi tanıyan,piyasanın da çok iyi tanıdığı, bununla beraber sert eleştirilerden geri durmayan bir yazar. Bu kitabın çıktığını duyduğumda çok heyecanlanmıştım; pandemi sebebiyle elime yeni geçti. Her zamanki tarzıyla kısa kısa, net öğütler vermiş. Yanında soğuk kahveyle iyi gider!
(Kitap hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.)
Irmak Özer Hakkında
Selam ben Irmak!
Sabancı Üniversitesi Toplumsal ve Siyasal Bilimler bölümünden mezunuyum. Lisans öğrenimi sırasında Georgetown Üniversitesi Uluslararası Siyasal ve Ekonomi Çalışmaları Enstitüsü programını bitirdim; Hollanda, Maastricht Üniversitesi’nde değişim öğrencisi olarak Avrupa Çalışmaları üzerine çalıştım. Lisans mezuniyetini takiben Atina Üniversitesi’nde Güneydoğu Avrupa Çalışmaları (MA) ve London School of Economics and Political Science’ta Karşılaştırmalı Politika – Uyuşmazlık Çalışmaları (MSc) yüksek lisansları yaptım. Halen İstanbul Üniversitesi Kültürel Miras bölümüne devam ediyor ve özel sektörde kamu ilişkileri alanında çalışıyorum.
Bugüne kadar hurriyet.com.tr, The Magger, Artisans, Art50net gibi çeşitli basılı ve çevrimiçi yayınlarına sanat yazıları, söyleşileri ve sergi değerlendirmeleri ile katkıda bulundum. Düzenli olarak Gazete Duvar’a kültür-sanat ve Milliyet Sanat Dergisi’ne plastik sanatlar alanlarında yazı yazmaya devam ediyorum. Uluslararası Eleştirmenler Derneği (AICA) üyesiyim.