2022 Yılında Kapılarını Açacak Müzeler

Dünya genelinde süregelen pandeminin etkileri sanat ve kültür dünyasında hala hissedilmekte. Öte yandan 2021 yılında sanatseverlerle buluşan birçok iddialı proje, sanat takviminde aksamalar yaşanmasına rağmen kültür endüstrisinin gelişmeye devam ettiğinin göstergesi.

GES-2 Sanat Merkezi, Frick Madison, Bourse de Commerce Pinault Collection, Pudong Sanat Müzesi, Humboldt Forum, Yeni Munch Müzesi ve M+ bu yıl kapılarını açan müzelerden sadece birkaçı. Londra Üniversitesi tarafından desteklenen sanat müzesi The Courtauld Gallery 3 yıl süren yenilemenin ardından bu sene ziyaretçileriyle tekrar buluştu. Boijmans Van Beuningen Müzesi’nin Kasım ayında halka açtığı yeni arşiv binası Depot Boijmans Van Beuningen ise 172 yıllık bir koleksiyonu ziyaretçileriyle paylaşıyor. 2021 yılında açılması hedeflenen Büyük Mısır Müzesi’nin açılışı ise Kasım 2022’ye ertelenmiş bulunmakta. Gelecek senelerde ziyaretçilerine kapılarını açacak Lucas Sözlü Anlatım Sanatı Müzesi 2023’te, Guggenheim Abu Dhabi ise ancak 2025’te sanatseverlerle buluşabilecek.

2022 yılında açılması beklenen kurumlardan sizin için bir derleme yaptık.

İstanbul Modern

Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi olan İstanbul Modern, 2018 yılında Karaköy’deki 4 no’lu antrepo binasından Beyoğlu’ndaki geçici yerine taşınmıştı. Yeni binası Galataport İstanbul’un sahası içinde ve eski yerinde yer alacak İstanbul Modern’in 2022’nin ilk yarısında açılması hedeflenmekte. Centre Pompidou, Whitney Müzesi, Centro Botín, Beyeler Vakfı Müzesi gibi dünyadaki pek çok müze ve sanat kurumunu tasarlayan Pritzker ödüllü dünyaca ünlü İtalyan mimar Renzo Piano tarafından tasarlanan merkez, şehrin eski ile yeniyi bir araya getiren dokusu göz önüne alınarak inşa edilmiş. 15 bin metrekare alana sahip olacak yeni bina, kalıcı koleksiyona ev sahipliği yapmanın dışında geçici sergi alanları, eğitim atölyeleri, sinema, kütüphane, tasarım mağazası, etkinlik alanları, kafe ve restoranıyla ziyaretçiyi odağına almakta. Heykel bahçesi ve seyir terası da bulunacak yapı, ziyaretçilere Boğaz’ın yanı başında eşsiz bir sanat deneyimi yaşatma amacı ile tasarlanmış.

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi

2009 yılında yenileme çalışmaları için kapılarını kapatan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, 2022 yılı içerisinde ziyaretçilerine kapılarını kademeli olarak açıyor. 16 Aralık 2021’de giriş katındaki ilk sergisiyle ön açılışını gerçekleştiren müzenin koleksiyonunda 12 binden fazla eser bulunmakta. Aga Khan Mimarlık Ödülü ve Mies van der Rohe Avrupa Birliği Çağdaş Mimarlık Ödülü sahibi mimar Emre Arolat tarafından yeniden tasarlanan bina, bölgenin endüstriyel mirasına uygun olarak inşa edilmiş. Yaklaşık 18 bin metrekarelik alana sahip olacak yeni bina tasarımında konteynerler, çelik konstrüksiyonlar ve beton levhalardan yararlanılmış. 20 Eylül 2022’de tamamı açılması hedeflenen müzede Türkiye modern sanatından değerli örnekler yer alıyor.

The Burrell Collection, Glasgow

Koleksiyoner armatör olan Sir William Burrell ve eşi tarafından 1944’te Glasgow şehrine hediye edilen koleksiyonun bulunduğu bina 2016’dan beri yenileme çalışmaları sebebiyle kapalı bulunmakta. 2021’de ziyarete açılması planlanan proje pandemi koşullarının yol açtığı gecikme sebebiyle kapılarını 2022’nin Mart ayında açmaya hazırlanıyor. Binanın önceki kapasitesi koleksiyonun tamamına ev sahipliği yapmak için yeterli olmadığından, 68 milyon Pound yatırım yapılan yerleşke, teknoloji, erişilebilirlik ve enerji tasarrufu gibi konular gözetilerek yeniden tasarlanmış. Geç Gotik ve erken Rönesans dönemlerinden eserlerin ağırlıkta olduğu koleksiyonun içerisinde, duvar örtüleri, 19.yy Fransız sanatı örnekleri, Çin’den gelen sanat eserleri ve Edgar Degas’ın 20’den fazla eseri de bulunuyor.

Norveç Ulusal Sanat Müzesi, Oslo

Norveç Ulusal Sanat Müzesi, yıllar içerisinde Norveç’te kademeli olarak kapatılan Sanat ve Tasarım Müzesi (2016), Çağdaş Sanat Müzesi (2017) ve Ulusal Müze (2019) kurumlarını tek bir yerde toplamayı amaçlıyor. Norveç hükümetinin desteğiyle inşa edilen bina, açıldığında İskandinav ülkelerindeki en büyük müze olacak. Yapı, Alman mimarlar Kleihues ve Schuwerk tarafından sürdürülebilir enerji kaynakları, enerji tasarrufu, ortak kullanım alanları ve ziyaretçi dinamikleri düşünülerek tasarlanmış. Antik çağdan günümüze 5 bin eserin sergileneceği koleksiyon içerisinde mimari tasarımlar, zanaat, modern ve çağdaş sanat gibi birçok kategoriden yaratımlar yer almakta. Yeni Munch Müzesi’ne bitişik ve toplamda yaklaşık 55 bin metrekare yüzölçümüne sahip olacak kompleks, kalıcı koleksiyonu ile beraber geçici sergilere ev sahipliği yapabilecek. Kentin bir simgesi ve kültürel bir buluşma noktası olması amaçlanan Norveç Ulusal Sanat Müzesi’nin 2022 Haziran ayında açılması planlanıyor.

Fotografiska, Berlin / Shanghai

Stockholm merkezli ve dünyanın en büyük fotoğraf müzelerinden Fotografiska, pandemi ve Brexit sebebiyle Londra yerleşkesinin açılışını iptal etmişti. Tekrar büyüme projeleri ile gündeme gelen müze 2022 yılının sonbaharında Shanghai, kış aylarında ise Berlin yerleşkelerinin kapılarını açmaya hazırlanıyor. Fotografiska’nın ilk Asya lokasyonu olacak Fotografiska Shanghai, 20.yy başlarında inşa edilen ve dönemin endüstriyel mirasını taşıyan Suzhou Creek bölgesinde 4,637 metrekarelik bir antrepo binasını mesken edinecek. Yapı, şehrin sembolü olan binalarda imzası bulunan Neri & Hu tarafından tasarlanmış. Fotografiska Berlin yerleşkesinin mekanı olacak Kunsthaus Tacheles ise 1907 yılında yapılmış bir alışveriş merkezi binası. Yıllar içerisinde birçok kez el değiştiren binanın dış cephe yenileme çalışmalarını M+’ın tasarımını yapan Herzog & de Meuron üstlenirken, iç mekan Studio Aisslinger tarafından tasarlanıyor. Fotografiska’nın bir sonraki yerleşkesinin ise Miami’de 2023 yılında açılması planlanıyor.

Kraliyet Güzel Sanatlar Müzesi, Antwerp

1810 yılında kurulan Antwerp Kraliyet Güzel Sanatlar Müzesi, 2011 yılında yenileme ve geliştirme çalışmaları için kapatılmıştı. Belçika’da bulunan müzenin, aradan geçen on yılda sahip olduğu avlular dönüştürülerek sergi alanı kapasitesi yüzde 40 arttırılmış ve dış cephede restorasyon çalışmaları yapılmış. Eklenen tavan pencereleri, yeniden tasarlanan galeri alanları ve teknolojik iyileştirme çalışmalarıyla beraber müzenin geleceğe uyum sağlaması hedeflenmiş. Ziyaretçilerin müze deneyimini geliştirmek amacıyla 1 milyon kiloluk çelik konstrüksiyonla binanın içerisine eklenen yeni alanlar, orjinal bina ile kontrast yaratmayı amaçlıyor. 100 milyon € harcanan çalışmalarda eski ile yeni bir bütün olarak ele alınmakta. 14 ile 20. yüzyıl aralığından eserlerin yer aldığı koleksiyon 2022’nin Eylül ayında ziyaretçilerine kapılarını açacak.

Orange County Sanat Müzesi, Kaliforniya

Yeni binası Ekim 2022 de açılacak olan Orange County Sanat Müzesi (OCMA) 20 ve 21. yüzyıl sanatına odaklanıyor. İlk olarak 1962’de Newport Beach’te açılan müze Kaliforniya ile bir bağı olan sanatçıların eserlerine ağırlık vermekte. Müzenin koleksiyonunda ağırlıkla erken ve orta yüzyıl eserleri bulunuyor. Bununla beraber, günümüzde de yerel sanatçıları destekleyerek bölgenin etkili sanat ve kültür kurumlarından olmayı sürdürmekte. Kültürel bir kampüs Costa Mesa’da 2019 yılında yapımına başlanan yeni OCMA binası, Segerstrom Sanat Merkezi ve Julia & George Argyros Plaza arasında bir köprü vazifesi de üstlenecek. 2022 Kaliforniya Bienali’ne yetiştirilmesi hedeflenen yapı bir toplum merkezi olması fikri ile açık alanlara önem verilerek tasarlanmış. Kalıcı koleksiyonunun yanında geçici sergilere ev sahipliği yapması için tasarlanan binada, yaklaşık bin metrekarelik eğitim merkeziyle beraber çok amaçlı bir gösteri merkezi bulunmakta.

 

Kapak Görseli: Fotografiska Shanghai by Neri&Hu. Image Courtesy of Fotografiska | archdaily.com

    If your proposal is evaluable, a return will be made within 5 working days. If you do not get a response to your offer within 5 working days, it means that your offer is not likely to be evaluated.




      Teklifinizin değerlendirilebilir olması durumunda en geç 5 iş günü içerisinde dönüş yapılacaktır. 5 iş günü içerisinde teklifinize yanıt alamamanız teklifinizin değerlendirilme olasılığı bulunmadığı anlamına gelmektedir.



        Love, Share, Live with Art

        Turkish and world art market, new works and artists
        Subscribe to our newsletter to follow us closely.