2019 senesinin heyecanla beklenen müzesi Ulusal Katar Müzesi sonunda kapılarını açtı. 28 Mart 2019 tarihinde açılan müze, Louvre Abu Dhabi’nin yaratıcısı, Pritzker Ödüllü Fransız mimar Jean Nouvel tarafından tasarlanan binasında 700 milyon öncesinden günümüze uzanan eşsiz bir yolculuk vaad ediyor. İlhamını çölde yoğun kumlu şartlar altında oluşan, “çöl gülü’ adı verilen kristal formlardan alan müze, tam da bu doğal form gibi, nadir, eșsiz ve zamansız. (Kapak Görseli: qatarliving.com)
Katar’ın Doha şehrinde su kıyısında yer alan 40.000 metrekarelik müze binası, başlı başına bir sanat eseri ve inanılmaz bir mimari başarı örneği olarak gösteriliyor. 434 milyon dolarlık bina, birbiri üzerine yayılarak genişleyen kıvrımlı diskler, destekli yuvarlak köşeler ve şaşırtan kesişimlerden olușuyor. Katar coğrafyasından ilham alan binanın çatısı ise birbirine mükemmel bir şekilde tutturulmuş farklı açılarda 76.000 panelle kaplandı. Fütürist bir görünüme sahip olan dış kabuğun içinde ise tarihi bir yapı –restore edilerek ziyarete açılan Sheikh Abdullah bin Jassim Al Thani Sarayı var.
Müzenin sergileri ve iç alanı Başlangıçlar (Beginnings), Katar’da Yaşam (Life in Qatar) ve Milleti Kurmak (Building the Nation) başlıklı üç kronolojik tema etrafında düzenlendi. Ziyaretçileri 11 galeride 1.5 kilometrelik bir yolculuğa çıkaran temalar, Katar’ın tarihinine ışık tutuyor. Başlangıçlar kapsamında bölgenin insan yerleşiminden önceki jeolojik dönemi, 18. Yüzyıldan günümüze uzanan Katar’da Yaşam ve Milleti Kurmak Bölümleri’nde ise Modern Katar’ın tarihi ve kuruluşu anlatılıyor.
1.500’den fazla eserden oluşan müze koleksiyonu ise en az müzenin mimarisi ve temaları kadar ilgi çekici. El yazmaları, çeşitli dokümanlar, fotoğraflar, süsleme sanatı eserleri, mücevherler ve kostümler müzede ziyaretçilerle buluşan zengin koleksiyonlardan sadece birkaçı. Koleksiyonda yer alan ikonik arkeolojik eserlerden biri 1865 tarihinde yapılan Baroda Halısı. 1.5 milyondan fazla Gulg incisiyle örülmüş olan büyüleyici halı, zümrüt ve safirlerle süslenmiş.
Ulusal Katar Müzesi aynı zamanda yerel, ulusal, tanınan ve genç bir çok farklı sanatçının eserleri ve özel sipariş üzerine yapılan işlere ev sahipliği yapıyor. Bu sanat eserlerinden bazıları; müzenin girişine yerleştirilen, Katarlı sanatçı Ali Hassan’a ait olan “Wisdom of a Nation” adlı duvar eseri ve Katarlı sanatçı Sheikh Hassan bin Mohammed bin Ali Al Thani’ye ait olan “Motherland” adlı heykel. Müzenin kervansaray da denilen Howsh adlı dış alanına ise Ahmed Al Bahrani’nin heykeli yerleştirildi. Bölgenin ve dünyanın farklı yerlerinden gelen bu sanatçılar eserleriyle Katar tarihine kendi bakış açıları ve yorumlarını katıyorlar.
Müzenin parkına ise Arap kaligrafisinden ilham alan devasa bir enstalasyon yerleştirildi. 114 çeşmeden oluşan eser, Fransız sanatçı Jean-Michel Othoniel imzasını taşıyor. Bahçede bulunan diğer eser ise Suriyeli sanatçı Simone Fattal’ın “Gates of Sea” adlı heykeli. Heykel, ilhamını tarih öncesi dönemde yapılan taş resimlerinden alıyor.
Bu müze ile ilgili en önemli özelliklerden biri, Katar’ın gerek tarihte gerekse günümüzdeki yeri ve dünyanın geri kalanıyla olan bağını gözler önüne sermesi. Videolar, ses klipleri ve farklı teşhir teknikleri ile bu özelliği ön plana çıkaran Ulusal Katar Müzesi, binası, alanları ve eserleri – ve hatta galerilerde kullanılan kahve, odunsu ud ağacı ve barut kokuları ile bir ağızdan tek bir şey söylüyor: “Çöl gülüne hoş geldiniz!”
Simge Erdoğan