Sıradışı bir Müze: Baksı Müzesi

Doğu Karadeniz’de Bayburt’un 45 km dışındayız. İlerideki tepede yükselen 3 katmanlı geniş bir bina görüyoruz. Çoruh Vadisi’ne bakan bu tepenin üzerinde eski adıyla Baksı, bugünkü adıyla Bayraktar Köyü’nde yükselen bir müze, Baksı Müzesi. El işi, dokuma, seramik gibi geleneksel sanatlarla çağdaş sanatı sıra dışı bir şekilde harmanlayan bu müze, bize kutunun dışında düşünmeyi ve alışılmışın dışında olmayı gösteriyor.

Baksı Müzesi
Baksı Müzesi

40 dönümlük bir arazide bulunan Baksı Müzesi’ni kurma hayali, Bayburt doğumlu akademisyen ve sanatçı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın doğduğu topraklara sanat zenginliğini ve birikimini taşıma amacıyla 2000 yılında filizlendi. 2005 yılında Baksı Kültür ve Sanat Vakfı’nın kurulması ve gönüllülerin ve sanatçıların katkılarıyla müze hayali gerçeğe dönüştürüldü.  Toplumsal bir proje niteliğinde olan Baksı Müzesi, yoğun çalışma ve emeklerin sonucunda 2010 yılında ziyarete açıldı.

 

Baksı Müzesi

Kurulduğu coğrafyayla bütünleşen Baksı Müzesi’nin iki binası var. 2010 yılında açılan ana binasına ek olarak, 2012 yılında yeni sergi salonu Depo Müze ziyarete açıldı. Bu binalarda günümüz Türk Çağdaş Sanatından örnekler, Kemal Tufan ve Tuğrul Selçuk gibi önemli sanatçıların çalışmaları, işleme, dokuma, çömlekler ve seramik gibi geleneksel sanatlarla birlikte sunuluyor. ‘Açık yapı’ ve açık diyalog anlayışını benimseyen Baksı Müzesi, her açıdan alışılmış kalıpların dışına çıkıyor.

Çevresiyle diyalog halinde olmayı misyon edinen Baksı Müzesi, bu çerçevede oluşturduğu eğitim programları ve etkinlikleriyle bölgeye yeni bir soluk getirdi. Sergilenen eser çeşitliliği etkinliklere de yansıyor. Ekram ve kilim atölyesi gibi geleneksel değerlere odaklanan atölyeleriyle bir yandan kültür zenginliğimizi ön plana çıkarırken, bir yandan da Çağdaş Sanat atölyesi ve düzenlediği sempozyumlarla günümüz sanatı ve sanatçılarına ışık tutmaya devam ediyor.

Baksı Müzesi’nden 20. Yıla Özel Yeni Sergiler, Ödüller ve Projeler:

Sergiler

Bundan tam 20 yıl önce, 2000 yılının Temmuz ayında temelleri atılan Baksı Müzesi, açılışından bugüne, Anadolu’nun kültürel mirasından ve yaratıcılığından ilham alarak sürdürdüğü projeler kapsamında, 20. Yıl özel programını aynı bilinç ve titizlikle hazırladı. Müzede Mayıs 2021’e kadar uzatılan Şakir Gökçebağ’ın gündelik nesneleri etkileyici bir üslupla yepyeni formlara dönüştürdüğü ‘Aşina’ adlı sergisi sonrası art arda üç yeni sergi açılacak.

Şakir Gökçebağ

Ekim ayında açılacak ‘20. Yıl için 20 Yapıt’ adlı ilk sergi, pandemi sürecinin gündelik hayatımızın olmazsa olmazlarından biri haline gelen ‘maskeler’i konu alacak. Sergide, Mustafa Horasan, İrfan Önürmen, Mike Berg, Alp İşmen, Beyza Boynudelik, Mehmet Dere, Fırat Engin, Ferhat Özgür, Gülcan Şenyuvalı, Halit Berker, Özlem Süer, Simay Bülbül, Merve & Kerem Ariş (uniqka), Hatice Gökçe, Enis Karavil, Ayşegül Hotiç, Felekşan Onar ve Aykut Erol olmak üzere 20 sanatçı ve tasarımcı bir araya gelecek.

Müzede açıkhavaya yerleştirilecek ‘Kıraç Sırtta’ isimli ikinci sergideki çalışmalar Baksı Tepesi’nin üzerinden Çoruh nehrini kucaklayacak. Sergide; Yunus Tonkuş, Tuğrul Selçuk, Elif Süsler, Mike Berg, Ali Teoman Germaner, Nermin Er, Güler Güngör, Kemal Tufan, İbrahim Koç ve Hüsamettin Koçan’ın yapıtları yer alacak.

Baksı Müzesi sergi programı, 2021’de açılacak kapsamlı bir Osman Dinç sergisiyle devam edecek. Osman Dinç’in “Gözlem Evi” başlıklı sergisi 2021’e damgasını vuracak.

Anadolu Ödülleri Projesi

Baksı Kültür Sanat Vakfı, Anadolu’nun ortak kimliğine katkıda bulunan üretimlere dikkat çekmek amacıyla Anadolu Ödülleri’ni hayata geçiriyor. Belirlenen seçici kurul tarafından Anadolu’dan ilham alan kültür projeleri özel bir ödülle onurlandırılacak. Anadolu Ödülleri’nin ilki Kasım 2020’de sahiplerini bulacak. Müzecilik, Süreli Etkinlikler, Gösteri Sanatları, Arkeoloji ve Restorasyon dallarında verilecek Anadolu Ödülleri’nde, sergi ve bienal benzeri projeler Süreli Etkinlikler kategorisinde; konser, tiyatro, festival ve benzeri etkinlikler ise Gösteri Sanatları kategorisinde yarışacak. Ödül programı bünyesindeki tüm kategoriler hem bireysel hem kurumsal başvurulara açık olacak. 10 Temmuz- 10 Ekim 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilebilecek başvurular www.baksi.org üzerinden yapılabiliyor.

Baksı Kültür Sanat Vakfı’ndan Kadın İstihdam Merkezi

20. yıl kutlamaları sürecinde Baksı Kültür Sanat Vakfı’nın geliştirdiği ve uzun yıllardır üzerinde çalıştığı büyük bir proje hayata geçiyor. Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan, uluslararası ödüllü “Kadın İstihdam Merkezi” binasının temeli Mayıs 2021’de yapılacak törenle atılacak.

150 Çocuğa Burs

Baksı Müzesi’nin, İl Milli Eğitim Müdürlükleri işbirliği ve Aydın Doğan Vakfı desteğiyle her yıl düzenlediği Öğrenci Sanat Şenliği’nin 8.’si bu yıl kapsamını daha da genişleterek gerçekleşecek ve toplam 150 öğrenciye burs verilecek. Öğrenci Sanat Şenliği kapsamında, Güzel Sanatlar alanındaki yetenekli ilk ve ortaokul öğrencileri belirleniyor, öğrencilere bir eğitim yılı boyunca burs desteği verilerek eğitimlerine katkıda bulunuluyor. Bayburt, Erzurum ve Trabzon’un yanı sıra, bu yıl şenlik kapsamına komşu iller, Gümüşhane, Erzincan ve Rize de ekleniyor, böylelikle ulaşılan şehir sayısı altıya çıkıyor.

    If your proposal is evaluable, a return will be made within 5 working days. If you do not get a response to your offer within 5 working days, it means that your offer is not likely to be evaluated.




      Teklifinizin değerlendirilebilir olması durumunda en geç 5 iş günü içerisinde dönüş yapılacaktır. 5 iş günü içerisinde teklifinize yanıt alamamanız teklifinizin değerlendirilme olasılığı bulunmadığı anlamına gelmektedir.



        Love, Share, Live with Art

        Turkish and world art market, new works and artists
        Subscribe to our newsletter to follow us closely.