Onlu yılları geride bırakıp yirmilere adım attığımız bugünlerde sanat alanında son on yılda özellikle kadın sanatçıların görünürlüğünün arttığına tanık olduk. 2020 yılında kadın sanatçıları desteklemek üzere planlanan projeler sanat dünyasındaki kadın sanatçı görünürlüğünün çok daha fazla artacağına işaret ediyor.
2020 kadın sanatçıların yılı olacak diyoruz, çünkü geçtiğimiz yıllarda kendini göstermeye başlayan farkındalıkların artık hayata geçtiğine tanık oluyoruz. Özellikle son iki yılda, dünyada en çok ziyaret edilen müzelerde kadın sanatçılara yönelik düzenlenen kapsamlı sergiler sayesinde daha önce ismini duymadığımız ancak döneminin önemli isimlerinden olan sanatçıların sanat tarihinden çekip çıkartıldığına tanık olduk. Bununla birlikte, sanat tarihçilerinin yayımladığı makaleler, söyleşiler, sanat eleştirmenlerinin hazırladığı yazılar ve son zamanlarda kadın sanatçılar üzerine çıkan yeni kitaplar sayesinde çok daha fazla kadın sanatçı sergisi gezmeye, çok daha fazla kadın sanatçı ismi duymaya ve öğrenmeye başladık. Geçtiğimiz aylarda art50.net’te de yer verdiğimiz, Phaidon’un yayımladığı, Büyük Kadın Sanatçılar adlı kitapta daha önce adını hiç duymadığımız kadın sanatçıları keşfetme olanağı bulduk.
Bu yazıda sizler için bu yıl dünyada ve Türkiye’de dikkat çeken kadın sanatçı projelerini ve kapsamlı sergilerini bir araya getirdik.
Baltimore Sanat Müzesi, 2020 yılında sadece kadın sanatçıları koleksiyonuna dahil edecek…
Baltimore Sanat Müzesi, bu yıl sadece kadın sanatçıların eserlerini koleksiyonuna ekleyecek. Müzenin bu kararı almasındaki en önemli etken, müze koleksiyonunda bulunan 95.000 eser arasından sadece 3.800’ünün kadın sanatçı tarafından üretilmiş olması oldu. Müze, bu tutumunu tamamen değiştirme kararı alarak bundan sonraki alımlarını bu dengeli olmayan rakamları eşitlemek üzere planlıyor. Bununla birlikte, müzede 2020 yılında sadece kadın sanatçı sergileri izlenebilecek. Hazırlanan sergi programında; Ellen Lesperance, Shan Wallace, Valerie Maynard, Ana Mendieta ve Zackary Drucker isimleri bulunuyor.
Müzelerde ve sanat kurumlarından; Feminist Kadın Koalisyonu
2019’un son aylarında, Berkeley Sanat Müzesi küratörü Aspara DiQuinzio Feminist Kadın Koalisyonu’nu başlattı. Amerika’da bulunan, aralarında Art21, Brooklyn Müzesi, San Fransisco Güzel Sanatlar Müzesi, Boston Güzel Sanatlar Müzesi, Miami Perez Sanat Müzesi ve Minnesota Walker Sanat Müzesi gibi elliden fazla müze ve kurumun yer aldığı koalisyon, 2020 yılı sonbahar döneminde, Amerika’da yapılacak seçim öncesi, ‘feminizm’ başlığı altında, kadın sanatçı sergileri, konuşmaları, filmleri ve panelleri düzenleyecek.
Tate Müzesi 2020 Bahar ayında açacağı dört büyük sergide dört kadın sanatçıyı ağırlayacak…
Tate Müzesi, Bahar 2020’de farklı ülkelerden dört kadın sanatçının kapsamlı kişisel sergilerine yer verecek. Sergilerde; Candice Breitz’in mülteciler üzerine hazırladığı video enstalasyonları; Güney Afrikalı aktivist sanatçı Zanele Muholi’nin özgün ve cesur fotoğrafları; Koreli enstelasyon sanatçısı Haegue Yang ve İngiliz siyahi ressam Lynette-Yiadom-Boakye yer alacak.
Türkiye’den…
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, yeni yılda ilk sergisine dünyaca ünlü performans sanatçısı Marina Abramovic retrospektifi ile başlıyor.
Performans sanatının en bilinen isimlerinden Marina Abramovic retrospektifi Sakıp Sabancı Müzesi’nde 31 Ocak’ta sanat severlerle buluşuyor. Abramovic’in Türkiye’de ilk kez açılacak bu kapsamlı sergisinde sanatçının performansları, video ve fotoğraf dokümantasyonları ile izleyiciye sunulacak. Bununla birlikte geçtiğimiz yıl Ağustos ayında açılan açık çağrı ile projeye kabul edilen sanatçıların performansları da sergi süresince izlenebilecek. Sanatçının başyapıtı olarak değerlendirdiği ve yıllar süren araştırmalarına dayanan Abramovic Metodu serginin en ilgi çekecek etkileşimlerinden biri olacak. Bu metot ile izleyiciler ortak olarak katılacakları, kendileriyle bağ kurmaya davet edilecek ve bu sayede hareket, hareketsizlik ve konsantrasyona odaklanarak zaman ve mekan içerisinde bulunabilmek üzerine keşif çalışması yapacak.
Arter 2020’de farklı kuşaktan iki önemli Türk kadın sanatçıyı ağırlayacak…
Arter’in sergi programı geçtiğimiz günlerde açıklandı. Müzenin bu yılki programında farklı kuşaktan ve farklı disiplinlerde üretim yapan iki kadın sanatçının; Alev Ebüzziya Siesbye ve Nevin Aladağ kişisel sergileri dikkat çekiyor.
Eserlerinde, kültürler, gelenekler ve coğrafyalar arasındaki ilişkileri mizahi bir dille ele alan sanatçı Nevin Aladağ’ın İzler isimli sergisi 12 Mart 2020’de açılacak. Sergide yer alacak üç kanallı video yerleştirmesinde, sanatçının çocukluk ve gençlik yıllarını geçirdiği Stuttgart’ın kentsel ve doğal parçalarını müzik icracılarına dönüştürerek bir kent portresi çiziliyor.
Türkiye’nin öncü kadın seramik sanatçılarından Alev Ebüzziya Siesbye sergisi 10 Eylül 2020’de açılacak. Tarihte bilinen en eski form olan çanağı eşsiz bir ustalıkla çağdaş sanat nesnelerine dönüştüren sanatçının tamamen yeni ürettiği renk, şekil ve ebat açısından birbirleri ile uyumlu, yüksek pişirimli çanakları, güzellik, uyum ve denge estetiği içinde izleyiciye sunulacak.
2020’de Art50.net…
Art50.net ailesi olarak bizim de bu yıl gerçekleştirmek istediğimiz hedeflerimizden biri, sanat ortamında kadın sanatçıların farkındalığının kazanımı ile ilgili çalışmaları desteklemek olacak. Bu bağlamda online sanat platformumuzda kadın sanatçı sergilerine yer verecek, 2019 yılında tanık olduğumuz ve 2020 yılı için bize ilham veren ‘birliktelik, beraberlik ve dayanışma’ kavramları üzerine sanat içeriklerimize ve kolektif sergilerimize devam edeceğiz. Kadın sanatçılara yönelik ilk sergi etkinliğimiz Mart ayında Swissotel’de açılacak bir sergi olacak.
Sena Arcak Bağcılar
Kapak Görseli: Lorna Simpson, She, 1992. Jack & Sandra Guthman Koleksiyonu, Şikago. Görsel: pamm.org