Frieze London 14. yılında yine son derece iddialı. Dünyanın önde gelen 160 galerisini ağırlamaya hazırlanan fuar, 1000’in üzerinde sanatçının işlerine yer veriyor. Carroll/Fletcher, David Zwirner, Eigen + Art, Gagosian, Lisson ve Marian Goodman gibi star galerilerin yanı sıra Beijing’den Magician Space, Mumbai’den Project 88, Tel Aviv’den Sommer Contemporary Art gibi dünyanın farklı bölgelerinden ezber bozan galeriler de fuara renk katıyor. James Turrell’in immersif ışık yerleştirmesi ve Philippe Pareno’nun heykeli şimdiden en çok konuşulan yapıtlar arasındaki yerlerini aldı.
Frieze’de bu yıl en dikkat çekici oluşumlardan biri Nineties adlı yeni bölüm. Küratör Nicolas Trembley’in hazırladığı seçki 90’lı yılların sanat tarihine mal olmuş sergilerinden yapıtlara yer veriyor. Live bölümü ise performans sanatına ve katılımcı sanata gerek tarihsel gerek güncel yapıtlar üzerinden vurgu yapıyor. Focus yaşı 12’yi geçmeyen 36 farklı galeriyi ağırlıyor ve yükselen sanatın birinci adresi olmaya devam ediyor.
LUMA Foundation’ın desteğiyle düzenlenen ve kar amacı gütmeyen Projects bölümünde bu yıl aralarında Sibylle Berg & Claus Richter, Martin Soto Climent, Coco Fusco, Operndorf Afrika (Opera Village Africa), Julie Verhoeven ve Samson Young’ın da olduğu sanatçıların özel sipariş edilmiş projelerine yer veriliyor. Bu yılki Artist Award’ın kazananı ise Yuri Pattison. Bu yılki Projects seçkisinün küratörü Raphael Gygax (Migros Museum für Gegenwartskunst, Zürih). Frieze Talks bu kez ‘Borderlands’ gibi dünyanın gündeminde baş sıralarda olan bir konuyu ele alıyor.
Frieze Sculpture Park yine bu yılın vazgeçilmezlerinden. Üç ay boyunca açık kalacak parkta aralarında Eduardo Paolozzi, Jean Dubuffet ve Claes Oldenburg’un da olduğu 19 sanatçının yapıtları yer alıyor.
Frieze Masters da her zamanki gibi seçkin bir katılımcı galeri profili ve zengin bir konuşma programı ile sanatseverlere doyurucu bir içerik vadediyor. Bu yıl etkinliğe yeni eklenen Phoenix Ancient Art (New York), Kallos Gallery (Londra), Rudigier (Münih), Galerie Chenel (Paris) ve Sycomore Ancient Art (Cenevre) heyecan yaratacağa benziyor. Sir Norman Rosenthal’in küratörlüğünde düzenlenen Collections bölümü ise alanında uzmanlaşmış sekiz galeri üzerinden birçok sıradışı tarihsel objeyi izleyicilerle buluşturuyor. Frieze Masters’ın bu yıl ilgi çekici bir diğer özelliği solo sanatçı sergilemelerinde ağırlıklı olarak yer bulacak kadın sanatçılar.
Afrikanın Çağdaş Sanatı Londra’da
Afrika sanatının temsil edildiği 1:54 Contemporary African Art Fair ise 4. ve bugüne kadarki en kapsamlı edisyonuyla Frieze ile aynı tarihlerde Somerset House’ta gerçekleşiyor. Etkinlik özellikle Special Projects bölümüyle dikkat çekiyor.
Londra’da Frieze Haftası
Frieze’le eş zamanlı olarak Londra’da devam eden sergiler de görülmeye değer. Kaçırılmaması gereken sergileri sizler için seçtik:
-Taner Ceylan’ın dünya çapında ses getiren solo sergisi I Love You, Sotheby’s S|2 Gallery’de 28 Ekim’e kadar sürecek;
-Ülkemizde de sevilen bir sanatçı olan Tony Cragg’ın solo sergisi Lisson Gallery‘de 1 Ekim-5 Kasım tarihleri arasında sanatseverleri bekliyor;
-Royal Academy of Arts’ta 24 Elül’de başlayan ve 1950’lerin New York’unu yeniden hayata döndüren Abstract Expressionism sergisi kesinlikle kaçırılmamalı;
-1 Ekim-26 Kasım tarihleri arasında Cindy Sherman and David Salle: History Portraits and Tapestry Paintings Skarstedt’te izleyicilerini ağırlayacak;
-Eğer fotoğrafa özel ilginiz varsa kesinlikle ziyaret etmekten pişman olmayacağınız bir diğer sergi National Portrait Gallery’de 21 Temmuz’dan bu yana devam eden William Eggleston Portraits ve resme tutkunsanız yine burada izleyebileceğiniz Picasso Portraits;
-Önerilerimizin bir diğeri küratörlüğünü Burcu Yüksel & Huma Kabakcı’nın üstlendiği, Artkurio ve Open Space Contemporary’nin işbirliğinde düzenlenen All Fun And Games Until Someone Gets Burnt… adlı sergi. Etkinlik 30 Eylül’den 13 Ekim’e kadar Manhattan Loft Gallery’de izlenebilecek. Sergi günümüzde tüketim, objeleşme gibi konulara eğiliyor ve bir yanıyla sanat piyasasına da eleştirel yaklaşıyor.
-Fortnum & Mason’da Frank Cohen Collection’dan bir seçki sergileniyor. Geçtiğimiz yüzyılın İngiliz sanatına bir bakış sunan sergi Bridget Riley, Tracey Emin ve Frank Auerbach gibi önemli isimleri içeriyor.
6 Ekim 2016: Frieze’de Öne Çıkanlar
Pilar Corrias’ın standında Philippe Pareno: Pareno’nun Tate Modern tarafından sipariş edilen Turbine Hall adlı yapıtı çok konuşuldu ve fuarda Pareno’nun işlerinin büyük ilgi görmesine katkıda bulundu.
Victoria Miro Gallery: İddialı duruşuyla her zaman ön planda olmayı başaran galerilerden Victoria Miro, bu yıl fuara Yayoi Kusama, Grayson Perry ve Chantal Joffe ile katıldı.
Lisson Gallery’nin standında Anish Kapoor: Kapoor’un anıtsal yapıtı fuarda gerek yüksekliği (yaklaşık 4 metre) ve fiyatıyla (4.6 milyon dolar) büyük ses getirdi.
Seventeen’in standında Jon Rafman: Yeni medyaya odaklanan bir İngiliz galerisi olan Seventeen’in standında Jon Rafman’ın katılımcıları prehistorik döneme götüren VR yerleştirmesi büyük ilgi gördü.
Pace’te teamlab ve Leo Villareal: Yine bir yeni medya sanatı örneği olarak Pace’in standında teamlab sanatçı grubunun 4 panelden oluşan yerleştirmesi ile özellikle LED kullanarak gerçekleştirdiği yerleştirmelerle dikkat çeken Leo Villareal’in heykeli görülmeye değer.
8 Ekim 2016: Turner Prize’dan Seçmeler
Tate’in ünlü Turner Prize ödülü ve sergisi de Londra Frieze Haftası’nda en dikkat çeken olaylardan biri. Anthea Hamilton’ın devasa kalçalı yerleştirmesi bu yılın en çok konuşulan yapıtlarından biri oldu.
Frieze London’daki gelişmelerden haberdar olmak için bu sayfayı ve sosyal medya kanallarımızı takip edin
(İnstagram, Facebook, Twitter)
2016 fuar ajandamız için tıklayın