15. İstanbul Bienali’nde Mutlaka Görülmesi Gereken 7 Eser

15. İstanbul Bienali’nde tüm eserler görülmeye değer; ancak bazıları kesinlikle kaçırılmamalı. Bienalin mutlaka görülmesi gereken 7 eserini sizler için seçtik.

 

Candeğer Furtun, İstanbul Modern

Usta sanatçının 1994-96 yılları arasına tarihlenen İsimsiz adlı yerleştirmesi, dokuz çift erkek bacağı ve bir elden oluşuyor. İçerdiği beden uzuvlarını işlevlerinden ve ait oldukları bütünden soyutlayan yapıt, akla eril enerjinin hüküm sürdüğü alanları ve erkek egemen ritüelleri getiriyor.

Candeğer Furtun, İsimsiz.
Candeğer Furtun, İsimsiz / iksvphoto.com

 

Latifa Echakhch, İstanbul Modern

Fas kökenli sanatçının mekana özgü fresk çalışması Silinen Kalabalık (2017), toplumsal başkaldırıların sonuçsuz kaldığında yarattığı hayal kırıklığını temsil ediyor. İzleyici iki karşılıklı duvar ve duvardan dökülen parçaların oluşturduğu moloz şeritleri arasında, dar bir koridorda yürümeye davet ediliyor.

Latifa Echakhch, Silinen Kalabalık.
Latifa Echakhch, Silinen Kalabalık / iksvphoto.com

 

Volkan Aslan, İstanbul Modern

Üç kanallı video yerleştirmesi Evim Evim Güzel Evim (2017) ile Volkan Aslan, yerleşik ya da göçebe, içeride ya dışarıda, güvende ya da tehlikede olma halleri arasındaki sınırları sorgularken, bu düzlemde her birimizin güncel durumunun kırılganlığına işaret ediyor.

 

Leander Schönweger, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu

Genç sanatçının Ailemiz Kaybetti/Kayboldu (2017) adlı yapıtı, içinde ilerlendikçe sürekli küçülen odalardan oluşan bir labirent. İzleyiciye yön duygusunu kaybettiren bu düşsel yerleştirme, aynı zamanda toplumsal dayanışmanın yitirilmesi ve soyutlanma kavramlarına da atıfta bulunuyor.

Leander Schönweger, Ailemiz Kaybetti/Kayboldu.
Leander Schönweger, Ailemiz Kaybetti/Kayboldu / iksvphoto.com

 

Erkan Özgen, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu

Mardin’de doğan ve Diyarbakır’da yaşayan sanatçının Harikalar Diyarı (2016) adlı videosunda, işitme ve konuşma engelli Muhammed adlı bir çocuk tüm Ortadoğu’yu etkileyen göç dalgası bağlamında yaşadığı travmayı işaretlerle anlatmaya çalışıyor.

Erkan Özgen, Harikalar Diyarı.
Erkan Özgen, Harikalar Diyarı / iksvphoto.com

 

Mark Dion, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu

Ekosistemler ve insanın doğayı sınıflandırma biçimleriyle ilgilenen sanatçı, İstanbul’un İnatçı Otları (2017) ve İstanbul’un Dirençli Deniz Yaşamı (2017) adlı iki nadire kabinesi kurguluyor. İlkinde İstanbul’da yoğun kentleşmeye karşın hayatta kalmayı başaran bitki, ikincide ise Boğaz’da yaşama tutunan canlı türlerini ele alıyor.

Mark Dion, İstanbul’un İnatçı Otları.
Mark Dion, İstanbul’un İnatçı Otları / iksvphoto.com

 

Tsang Kin-Wah, Pera Müzesi

Hong Kong’da yaşayan sanatçının Yedi Mühür serisinden Dördüncü Mühür – O Gayesiz ve O İkinci Defa Ölmek İstiyor (2010), sonsuz bir döngü içinde akan sözcüklerden oluşan çok kanallı bir video yerleştirmesi. Dünyanın sonuna dair varoluşsal bir sorgulamanın kapılarını aralayan sanatçı, yapıtlarında dini ve felsefi metinlerden yararlanıyor.

Tsang Kin-Wah
Tsang Kin-Wah, Yedi Mühür serisinden Dördüncü Mühür – O Gayesiz ve O İkinci Defa Ölmek İstiyor / tsangkinwah.com

 

Bienalle ilgili tüm detayları derlediğimiz 15. İstanbul Bienali içeriğimize gitmek için tıklayın.

    If your proposal is evaluable, a return will be made within 5 working days. If you do not get a response to your offer within 5 working days, it means that your offer is not likely to be evaluated.




      Teklifinizin değerlendirilebilir olması durumunda en geç 5 iş günü içerisinde dönüş yapılacaktır. 5 iş günü içerisinde teklifinize yanıt alamamanız teklifinizin değerlendirilme olasılığı bulunmadığı anlamına gelmektedir.



        Love, Share, Live with Art

        Turkish and world art market, new works and artists
        Subscribe to our newsletter to follow us closely.