İstanbul eylül ayına çok renkli çok dolu bir sanat gündemiyle giriyor. Artinternational ve İstanbul Bienali’nin rüzgarına kapılan birçok galeri, mekan ve insiyatif aynı anda biribirinden önemli etkinliklerle sanatseverlerin karşısına çıkmaya hazır. Yüzlerce etkinlik arasından Art50.net sizin için özellikle bu hafta (31 Agustos – 5 Eylül) icin bir secki yaptı.
Haftalık planınızı yapmadan Art50.net’in önerilerini mutlaka okuyun.
- Artinternational İstanbul
- 14. İstanbul Bienali
- “Louise Bourgeois: Dünyadan Büyük”, 1 Eylül-8 Kasım, Akbank Sanat, Beyoğlu:
“Örümcek Kadın” lakaplı Louise Bourgeois (1911-2010) yirminci yüzyıl sanat tarihinde kendine ölümsüz bir yer bulan kadın sanatçılardan biri. Hasan Bülent Kahraman’ın küratörlüğünde gerçekleşen sergi Bourgeois’nın elli dört yapıtına yer veriyor. Seçki, yaşadığı dönemin sanat anlayışına damgasını vuran Bourgeois’nın çalışmalarını sanatsal kişiliği, bellek kavramına bakışı ve kadınlığa yaklaşımı üzerinden ele alıyor.
-
“Geleceğe Geri Sayım: Zero”, 2 Eylül-10 Ocak, Sakıp Sabancı Müzesi, Emirgan: Ü. Sakıp Sabancı Müzesi ve Akbank Sanat’ın işbirliğiyle gerçekleşen etkinlik son derece iddialı. Yirminci yüzyılın en önemli uluslararası sanat ağlarından ZERO sanat akımını İstanbul’la buluşturan sergide akımın öncüleri ve onlara esin veren usta sanatçıların yapıtları ZERO Vakfı Kurucu Yöneticisi Mattijs Visser küratörlüğünde bir araya geliyor. Serginin kurgusu akımın ana temaları olan “Zaman”, “Uzam”, “Strüktür”, “Işık”, “Ateş”, “Renk”, “Gölge” ve “Titreşim” gibi kavramlar çevresinde biçimleniyor ve sempozyum, konferans, film gösterimleri gibi birçok yan etkinlikle destekleniyor.
- Server Demirtaş, ”Evvel Zaman Makinesi”, 3 Eylül-17 Ekim, Bozlu Art Project, Teşvikiye: 2000’li yıllarda daha çok video çalışmalarıyla görmeye alıştığımız Server Demirtaş, 2010’dan bu yana kinetik heykelleriyle gündeme geliyor. Özlem İnay Erten’in küratörlüğünde gerçekleşen sergide Demirtaş’ın son dönemde ürettiği kinetik heykel çalışmalarına yer veriliyor. Makine estetiğini kullanarak insan bedenine ve davranışlarına ironik bir yaklaşım sunan ve sanat ile teknoloji arasındaki ilişkiyi irdeleyen sanatçı yapıtlarını bisiklet freni, otomobil cam sileceği gibi parçaları bir araya getirerek kurguluyor.
- “Günümüz İmgeleri: Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’nden Yapıtlar”, 4 Eylül – 1 Kasım ve “Kendin Çek, Kendin Göster”, 4 Eylül, 19.00-23.00, Pera Müzesi, Tepebaşı:
Pera Müzesi yeni sezona Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’nin altıfakültesinden lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin ve mezunlarının yapıtlarından oluşan sıra dışı bir sergiyle merhaba diyor. Bosna Hersek çağdaş sanatından ve gençlerin ülkelerinin tarihi ve sosyal meselelerine bakışından bir kesit sunan serginin küratörlüğünü Saraybosna Üniversitesi Felsefe Fakültesi’nden Prof. Aida Abadzic Hodzic üstleniyor. Öte yandan müzenin film bölümü de genç sanatçılara farklı bir görünürlük platformu sunuyor. Maybe Art Projects’in küratörlüğünde genç video sanatçılarını tek gecelik bir sergide bir araya getiren ve ilki geçen yıl düzenlenen “Kendin Çek, Kendin Göster” etkinliği kapsamında Lara Kamhi, Berkay Tuncay, Zafer Akşit gibi genç sanatçıların yapıtları PeraCafe’nin keyifli ortamında izleyicilerle buluşacak.
- Filippo Riniolo, “Görünmez El”, 4-9 Eylül, maumau, Beyoğlu:
Türkiye’den ve yurtdışından sanatçı ve yazarlara atölye sağlayanmaumau’nun düzenlediği sergi Milano doğumlu genç sanatçı Riniolo’nun tarihi “egg tempera” tekniğini kullanarak ve Bizans ikonografisine sadık kalarak ürettiği yapıtlardan oluşuyor. Bu sergi için ünlü İtalyan eleştirmen Pier Paolo Pasolini’nin bir sözünden yola çıkan Riniolo din ve kapitalizmin kimliksizleştirici gücünü vurguluyor ve toplum üzerinde egemenlik kuran “görünmez el” kavramının izini sürüyor.
- “Hayal Gücü ve Mizansen”, 5-20 Eylül, Bauart Galeri, Galata:İstanbul’da özellikle konsoloslukların ve yabancı ülke kültür merkezlerinin düzenlediği birçok konuk sanatçı programının bulunduğunu biliyor muydunuz? Yabancı sanatçıların katıldığı konuk sanatçı programlarını tanıtan ve katılımcı sanatçıların yapıtlarını içeren “Hayal Gücü ve Mizansen” adlı sergi 14. İstanbul Bienali’ne paralel bir etkinlik olarak tasarlanmış. Sanatçılar: Marianna Christofides (Köln), Angela Fensch (Berlin), Matthias Grotevent (Düsseldorf), Nicole Hoesli (Zürih), Franziska Klotz & Michael Wutz (Berlin), Julia Lazarus (Berlin), G.R.A.M. (Viyana).
- “Görünenin Ardındaki” ve “Tutku”, 5 Eylül-21 Şubat, Borusan Contemporary, Baltalimanı:
Perili Köşk yine ilginç bir grup sergisini ağırlıyor. Küratörlüğünü yeni medya sanatının önemli uzmanlarından Christiane Paul’ün üstlendiği ve Krzysztof Wodiczko, Michal Rovner ve Zimoun’un yerleştirmelerinden oluşan “Görünenin Ardındaki”, günümüz dünyasında artan güvensizlik ve yabancılaşma kavramlarının yarattığı belirsizlik atmosferini yansıtmayı hedefliyor. Öte Yandan Necmi Sönmez’in küratörlüğünde gerçekleşen “Tutku”, Borusan Koleksiyonu’nda yer alan Rick Silva, Lale Delibaş, Martin Walde ve Ola Kolehmainen gibi sanatçıların yapıtlarına şiir ve anlatıyı içeren edebi yapıtlar üzerinden yeni bir yorum getirecek.
- “Tarlabaşı Contemporary”, 5-13 Eylül, Pasaj Tarlabaşı:
İsveç Enstitüsü desteğiyle hayata geçen sergi, sanatçı ikilisi Local A.’in (JennyBerntsson ve Felice Hapetzeder) Tarlabaşı Toplum Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirdiği çalışmaların belgelerinden oluşuyor. Tarlabaşı’ndaki çocuklarla ve mahalleliyle düzenlenen atölyeler ve çeşitli oturumların sonucunda birçok göçmen grubun yaşadığı Tarlabaşı’nın sosyokültürel dokusuna yeni bir bakış açısı sunuluyor ve bu bölgenin sorunlarına dikkat çekilmesi hedefleniyor. Sergiyi düzenleyen ve bağımsız bir sanatçı inisiyatifi olan PASAJist, kolektif çalışmalara ve katılımcı projelere verdiği önemle dikkat çekiyor.
*Görseller ilgili etkinliklerin web ve sosyal medya duyurularından alınmıştır.