14-17 Ekim tarihleri arasında Regent’s Park’ta gerçekleşen ve dünyanın en önemli çağdaş sanat fuarlarından Frieze London bu yıl da iddialı bir program sunuyor. Londra ve New York’un yıldız galerilerinin yanı sıra Brezilya’dan A Gentil Carioca, Almanya’dan Esther Schipper/Johnen ve Buchholz, Çin’den Leo Xu ve Japonya’dan Taka Ishii gibi uluslararası galerilere yer veren etkinliğe Türkiye’den Rampa ve İstanbul-Londra merkezli Rodeo katılıyor.
Fuarın ilk gününde çağdaş sanat bölümü Frieze Masters’dan daha fazla ilgi çekti. Ziyaretçileri girişte “Overcome your challenges or they will reappear” ve “Don’t Stop Now—The End is Near” (“Zorlandıklarınızla yüzleşin, yoksa yeniden ortaya çıkarlar” ve “Şimdi Durmayın—Sona Az Kaldı”) yazıları karşıladı.
Her yıl yapılan film gösterimleri ve panellere ek olarak Frieze’in yeniliklerle dolu etkinlik programı oldukça zengin. Yeni yeteneklere yer veren Focus, canlı performanslardan oluşan Live, 16 sanatçının yapıtını halka açık mekanda sergileyen Sculpture Park ve bu yıl üç farklı ses yerleştirmesiyle heyecan yaratan Sound gibi bölümler dünyaca ünlü küratörlerin danışmanlığında hazırlanıyor. LUMA Foundation’ın desteğiyle gerçekleşen ve kar amacı gütmeyen Frieze Projects ise farklı sanatçılara fuara özel olarak sipariş edilen yapıtlardan oluşuyor.
Fuarda erişilebilir sanat da unutulmamış. Allied Editions bölümünde dünyaca ünlü galerilerin hazırladığı ve fiyatları 40 pounda kadar inen özel edisyonlar bulunuyor.
Kapak görseli: Tom Friedman, Cocktail Party, Frieze London
Londra’da Sanatla Dolu Bir Hafta
Londra’da Frieze ile eş zamanlı olarak gerçekleşen birçok sanat etkinliği de görülmeye değer:
- Royal Academy of Arts, “Ai Weiwei”: Çağımızın en önemli sanatçılarından Ai Weiwei’nin retrospektif sergisi mutlaka görülmeli.
- Tate Modern, “The World Goes Pop”: 60’lı ve 70’li yıllarda dünyanın farklı yerlerinde üretilen Pop Art’ı bambaşka bir gözle görmek istiyorsanız bu fırsatı kaçırmayın.
- Sadie Coles HQ Gallery, “Clouds + Mountains + Waterfalls”: Sergi, İsviçreli sanatçı Ugo Rondinone’nin doğayla ilintili üç farklı yerleştirmesinden oluşuyor.
- Serpentine Gallery, “Jimmie Durham: Various Items and Complaints”: Amerikalı sanatçı, şair ve siyasi aktivist Durham 50 yıla yayılan kariyeriyle sanat dünyasında çok önemli bir yere sahip. 13. İstanbul Bienali’nden hatırlayabileceğiniz Durham’ın sergisi sanatçının çok disiplinli kavramsal üretim biçimine odaklanıyor.
- Victoria Miro Gallery, “Go to Hell or Atlanta, Whichever Comes First”: Sergi, Amerikalı sanatçı Kara Walker’ın Atlanta’da yaşadığı dönemden esinlenerek galeri mekanından yola çıkarak ürettiği ironik yapıtları içeriyor.
- Whitechapel Gallery, “Emily Jacir: Europa”: 2007 Venedik Bienali’nde Altın Aslan Ödülü’ne layık görülen Emily Jacir’in göç, etkileşim ve direniş üzerine ürettiği şiirsel çalışmalar, Filistinli sanatçının Avrupa ve Akdeniz’e bakışını gözler önüne seriyor.
Afrika Sanatı Yükselişte
Somerset House, “1:54 Contemporary African Art Fair”: 15-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen fuarın üçüncü Londra edisyonu, 150’den fazla Afrikalı sanatçının birbirinden ilginç yapıtlarının yanı sıra zengin film ve panel programıyla dikkat çekiyor.
Dünyada sanat etkinliklerinden haberdar olmak için e-bültenimize üye olabilirsiniz ve “Dünyada Sanat” listemizi takip edebilirsiniz.
*ilgili kurum ve etkinliklerin resmi web sitelerinden alınmıştır.