Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen galerilerini, sanatçılarını, kurum ve kuruluşlarını geniş bir kitle ile İstanbul’da bir araya getiren 13. Contemporary Istanbul (CI) için geri sayım başladı. Türkiye ve dünya çağdaş sanatının en önemli eserlerini bir mekânda buluşturarak İstanbul’u sanatın odağına alan 13. Contemporary Istanbul’a bu yıl, 22 ülkeden 83 galeri, 400’ü yabancı 650 sanatçı ile katılıyor. Fuarda, çoğu Türkiye’den sanatseverle ilk kez buluşacak yaklaşık 2 bin eser sergilenecek. Sanatseverler, bölge galerilerinin yanı sıra Avrupa, Amerika ve Asya’nın en önemli galerilerini, sanatçılarını ve koleksiyoncularını bir arada görecekler.
19 Eylül’de yerli ve yabancı davetlilere yapılacak özel ön izlemesi ile kapılarını açacak olan Contemporary Istanbul 2018, 20 – 23 Eylül 2018 tarihleri arasında, yeniliklerle dolu etkinliklerle yerli ve yabancı sanatseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.
(Kapak Görseli: Anders Krisár, M (girl), 2014-2015 / Sevil Dolmacı Art Gallery)
Galeri Destek Programı kapsamında 5 ülkeden 17 galeri İstanbul’a geliyor
Türkiye’nin yurtdışında yatırımı olan sanatsever iş insanlarına yönelik olarak ilk kez 2017 yılında, Özyeğin ailesinin Romanya’daki yatırımı Bucuresti Mall ile başlatılan “Galeri Destek Programı” bu yıl genişletildi. Galerilerin Contemporary Istanbul’a katılımını desteklemeyi amaçlayan program, bu yıl 5 ülkeyi kapsadı. Romanya’ya ek olarak, Galeri Destek Programı dâhilinde Hollanda, Portekiz, Fransa ve A.B.D.’deki galerilerin Contemporary Istanbul 2018’de katılımına destek sağlayan bu program ile Türkiye’deki çağdaş sanat ortamının gelişmesi, çeşitlenmesi ve ülkeler arasındaki sanat yakınlaşmasına destek sağlanması amaçlanıyor. Galeri Destek Programı kapsamında bu yıl 5 ülkeden 17 galeri İstanbul’a geliyor.
Fuara katılacak ülkeler ve galeriler ile onları Türkiye’ye getiren kuruşlar şöyle: Romanya-Bucuresti Mall- Zorzini Gallery, Galeria Plan B; Portekiz- KREA Group / Optimal Mountain- Perve Gallery, Hollanda – Credit Europe Bank- Upstream Gallery; Fransa – TAV Airports Holding- Antoine Levi, Paris Galerie Alberta Pane, Galerie Allen, Galerie Anne de Villepoix, Galerie Art Concept, Galerie Jérôme Poggi, Galerie Jocelyn Wolff, Galerie Laurent Godin, Galerie Loevenbruck, Galerie Odile Ouizeman, mfc-michèle Didier; ABD – Herrick Feinstein LLP, American Turkish Society, Alterra Worldwide- The Hole, Ethan Cohen Fine Arts.
CI 2018 Katılımcı Galeriler
44A, İstanbul; 55 Bellechasse, Paris, Miami; AB Gallery, Seul; Almine Rech, Paris, Brüksel, Londra, New York; Andakulova Gallery, Dubai; Anemoi Art Gallery, Londra; Anna Laudel Contemporary, İstanbul; Antonio Colombo Arte Contemporanea, Milan; Archeus / Post Modern, Londra; Art On Istanbul, İstanbul; Artmedy, Vallauris; Atelier Rose & Gray, Manchester, Bozlu Art Project, İstanbul; C.A.M. Galeri, İstanbul; C24, New York; CA Contemporary, Viyana; Dirimart, İstanbul, Eduardo Secci Contemporary, Floransa; Efremidis Gallery, Berlin; Ethan Cohen, New York; Faur Zsofi, Budapeşte; Galeri 77, İstanbul; Galeri Baraz, Istanbul; Galeria Joan Gaspar, Barselona; Galeria Plan B, Cluj, Berlin; Galerie Alberta Pane, Paris,Venedik; Galerie Allen, Paris; Galerie Anne de Villepoix, Paris; Galerie Antoine Levi, Paris; Galerie Art Concept, Paris; Galerie Dix9, Paris; Galerie Jerome Poggi, Paris; Galerie Jocelyn Wolff, Paris; Galerie Laurent Godin, Paris; Galerie Loevenbruck, Paris; Galerie Michael Schultz, Berlin; Galerie Odile Ouizeman, Paris; Galerist, İstanbul; Galeri Binyıl, İstanbul; Galeri/Miz, İstanbul; Galeri Nev, İstanbul; Galeri Siyah Beyaz, Ankara; Galleria Continua, San Gimignano, Pekin, Les Moulins, Havana; Gallery Tableau, Seul; Gama Gallery, İstanbul; Gibbons & Nicholas, Dublin; Initio Fine Arts, Budapeşte, Londra; Isabel Croxatto Galeria, Santiago; Karavil Contemporary, Londra; Kranjčar Galerija, Zagreb; Krank Art Gallery, İstanbul; Lamb Arts, Londra; Liquid Art System, Capri, İstanbul; Mark Hachem, New York, Paris, Beyrut; Marlborough Gallery, New York, Londra, Madrid, Barselona; Martch Art Project, İstanbul; MFC-Michele Didier, Paris; Mixer, İstanbul; Mohsen Gallery, Tahran; NK Gallery, Anvers; Nosbaum Reding, Lüksemburg; Olcay Art, İstanbul; Öktem & Aykut, İstanbul; Perve Galeria, Lizbon; Pg Art Gallery, İstanbul; Pi Artworks, İstanbul, Londra; Pilot Galeri, İstanbul; Piramid Sanat, İstanbul; Project ArtBeat, Tiflis; RED art Istanbul, İstanbul; rh+artproject, İstanbul; Sanatorium, İstanbul; Sector 1, Bükreş; Sevil Dolmaci Art Gallery, İstanbul; SMAC, Cape Town, Johannesburg, Stellenbosch; The Hole, New York; Upstream Gallery, Amsterdam; Galeria Victor Lope Arte Contemporáneo, Barselona; Villa del Arte Galleries, Barselona; X-Ist, İstanbul; X-Pinky Lab, Berlin; Zilberman Gallery, İstanbul, Berlin; Zorzini F Gallery, Bükreş.
CI 2018 İçerik ve Projeleri:
“Yeni medya sanatı”, “Plug-in” de
Contemporary Istanbul, 2013 yılından beri düzenlediği “Plugin” bölümü ile sanatseverleri yeni medya sanatı ile buluşturan dünyanın ilk ve tek çağdaş sanat fuarı. Siemens Ev Aletleri’nin sponsorluğunda ve Ceren-Irmak Arkman’ın kuratörlüğünde fuar alanında düzenlenecek Plug-in ile yeni kuşağın sanatla buluşması, kolleksiyoncuların yeni alanlara açılması sağlanacak. Plug-in’de bu yıl sergilenecek eserler “Extra/Ordinary – Olağan/Dışı” teması altında ziyaretçileriyle buluşacak.
Plug-in’e katılacak sanatçılar: Felix Luque Sanchez (İspanya), Ryoichi Kurokawa (Japonya / Almanya), Lia (Avusturya), Joanie Lemercier (Fransa / Belçika), Can Büyükberber (Türkiye / ABD), Paul Myoda (ABD), 1024 (Fransa), Fernando Velazquez (Uruguay / Brezilya),Ursula Berlot (Slovenya), Jonathan Monaghan (ABD), Nicolas Bernier (Kanada), Selçuk Artut (Türkiye), Mary Sibande (Güney Afrika), Saint Machine (Romanya), Sebastien Lacomblez (Belçika), James Clar (ABD), Ali Miharbi (Türkiye), Daniel Iregui (Kolombiya / Kanada).
Prix Pictet İstanbul’a geliyor
2008 yılında Pictet Group tarafından kurulan Prix Pictet, fotoğrafçılık ve sürdürülebilirlik alanında dünyanın önde gelen ödüllerinden biri oldu. Bugüne kadar her birinin sürdürülebilirliğin belli bir yönüne dikkat çektiği yedi ödül döngüsü gerçekleşti. Istanbul’daki serginin 18 Eylül ile 17 Ekim 2018 arasında Global Karaköy’de gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Contemporary Istanbul cephesini, Mimarlık Fakültesi öğrencileri tasarladı
Contemporary Istanbul, geçen sene olduğu gibi bu yıl da fuarın genel görsel planlamasını Tabanlıoğlu Mimarlık ile birlikte yapıyor. Contemporary Istanbul ve Tabanlıoğlu Mimarlık’ın ortak projesi ile Contemporary Istanbul’un cephesini mimarlık öğrencileri tasarladı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi birinci sınıf öğrencileri arasında yapılan yarışmada 27 tasarım arasında birinci olan “Curvegami”nin, Duran Ofset’in malzeme sponsorluğunda fuar boyunca Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nın cephesinde yer alacak.
Akbank 13 yıldır Contemporary Istanbul’un yanında
Kurulduğu günden bu yana sanat ve sanatçının yanında olan Akbank için 2018 yılı bir kilometre taşı. Akbank bu yıl hem 70. kuruluş yıldönümünü hem de Akbank Sanat’ın 25. yaşını kutluyor. Uzun soluklu projelerle Türkiye’nin kültür sanat hayatına katkı sağlayan Akbank, 13. yılında da Contemporary Istanbul’u yalnız bırakmıyor. Bu sayede bir taraftan Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlarken diğer yandan da çağdaş sanatın dünyadaki en seçkin örneklerini Türk sanatseverler ile buluşturuyor.
Önce CIF Dialogues, ardından Contemporary Istanbul
CIF Dialogues konferanslarını, bu yıl Çağdaş İstanbul Sanat, Kültür ve Eğitim Vakfı (ÇİV) düzenleniyor. CIF Dialogues, Vanessa Arelle’nin danışmanlığı ile hem tasarım hem de içerik olarak yeni bir yapıya dönüştü. Geçen yıllardan farklı olarak CIF Dialogues konferansları, Contemporary Istanbul’un açılışından önce Sensibilities/Duyarlılıklar teması altında 18 Eylül tarihinde The Sofa Hotel’de Hall Arts, Autograph Collection’da gerçekleşecek. Akbank’ın ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek CIF Dialogues konferanslarında tasarım, kültürel miras, teknoloji, inovasyon, sanat ve mimarlık ilişkisi ile koleksiyonerlik temaları ele alınacak.
5 farklı oturumda düzenlenecek konferansların konuşmacıları arasında Igor Ramirez (Solar Magazine Editörü), Kristina Blahnik (Manolo Blahnik CEO), William Gilchrist (Stilist), Defne Koz (Koz-Susani Design Kurucu Ortağı), Bünyamin Aydın (Les Benjamins Kurucu ve Kreatif Direktörü), İsmail Hakkı Polat (Dijital Dönüşüm Derneği Kurucusu), Nicole Junkermann (Girişimci, Yatırımcı, NJF Capital Kurucusu), Güvenç Özel (Mimar, Araştırmacı, UCLA’de öğretim görevlisi), Sherry Dobbin (FutureCity Kültür Direktörü), Tolga Ulutaş (Akbank, Direkt Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı), Suha Özkan (Mimar, Kurucu Başkan, Dünya Mimarlık Birliği Kurucu Başkanı), Frida Escobedo (Mimar, Serpentine Pavillion 2018 Tasarımcısı), Melkan Gürsel ( Mimar), Melisa Pezuk (DIFC Emlak Geliştirme Başkan Yardımcısı), Anissa Touati (Küratör), Alexander Schwarz (David Chipperfield Architects Berlin Ortağı), Prof. Hasan Bülent Kahraman (Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi Rektörü), Philippe Van Cauteren (SMAK Sanat Yönetmeni), Michael Benson (Prix Pictet Direktörü, Photo London Kurucu Direktörü), Hakan Çarmıklı (Koleksiyoner, Çarmıklı Holding CEO), Charlotte Eyerman (Sanat Koleksiyonu Direktörü, Baş Küratör JPMorgan Chase Sanat Koleksiyonu), Ahu Büyükkuşoğlu Serter (Seri girişimci, yatırımcı, destekçi), Nizam Uddin (Mosaic-Halk Entegrasyonu Başkanı), Prof. Mehmet Toner (Biyomedikal Mühendis, Harvard-MIT Sağlık Bilimleri ve Teknoloji Bölümü), Eglantina Zingg (Proyecto Paz Latino America Kurucusu, BM Barış Elçisi, Aktris, Project Runway LA Sunucusu), Prenses Martha Louise (Yazar, Soulspring Kurucusu), Kim Polman (Reboot the Future Kurucu) bulunuyor.
“Özel Bir Sunum”
Çağdaş İstanbul Sanat, Kültür ve Eğitim Vakfı’nın düzenlediği diğer etkinlik olan Murat Akagündüz’ün “Özel bir sunum” isimli sergisi, CIF Dialogues ile aynı gün başlıyor. 18 Eylül – 22 Ekim 2018 tarihleri arasında The Sofa Hotel Istanbul, Autograph Collection’da gerçekleştirilecek olan sergi, sanatseverleri, sanatçının geçmiş ve yeni dönem eserlerinden oluşan özel bir sunuma davet ediyor. Sunumda, sanatçının yeni dönem işlerinin yanısıra yer alan Kaf serisi resimlerinde, seriye ismini veren Kaf Dağı mitolojik bir anlatıyı öne çıkarırken, seriyi oluşturan her bir resim, ismini Google Earth üzerindeki enlem ve boylam koordinatlarından alıyor. Alp-Himalaya sıradağlarının üç kıtaya yayılan zirvelerini sunarken, elimize adeta Kaf Dağı’nın koordinatlarını tutuşturan Akagündüz, beyazın algıya meydan okuyan tek renkli tonlarının karşısına dijital haritanın matematik kesinliğini koyarak görsel temsiliyetin asgari koşullarını araştırıyor.
Biletler için mobilet…
13. Contemporary Istanbul
CIF Dialogues
18 Eylül 2018
CIF Dialogues Çağdaş İstanbul Sanat, Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından düzenlenmektedir.
www.ciacef.org
Sofa Hotel Istanbul, Autograph Collection
HallArts
Teşvikiye Caddesi No:41- 41A Nişantaşı, Şişli
Ön izleme
19 Eylül 2018
Sadece davetiye ile ziyaret edilebilmektedir.
Ziyaret günleri
20-23 Eylül 2018