Kapak görseli: Kim In Tae, Shark I, Liquid art system
Contemporary Istanbul, 11. yılında yepyeni bölümleriyle sanatseverleri şaşırtıyor. 3 – 6 Kasım tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen fuar, 19 ülkeden 70 galeriyi ve 520 sanatçının 1050 eserini ağırlıyor. Bu yıl küratörlüğünü Marc-Olivier Wahler’in yaptığı ve danışmanlığını Marcus Graf’ın üstlendiği Collectors’ Stories sergisi fuarın en heyecanlı yeniliklerinden biri. Türkiye’nin önde gelen 60 koleksiyoneri tarafından bizzat seçilen 120 sanat eserinin sergileneceği etkinlikte 53’ü Türk ve 49’u yabancı olmak üzere toplam 102 sanatçının enstalasyon, heykel, video, pentür ve fotoğraf işleri yer alıyor. Katılımcı koleksiyonerler arasında Leyla Alaton’dan Mehmet Ali Bakanay’a, Berrak & Nezih Barut’tan Agah Uğur’a, Erol Tabanca’dan Huma Kabakcı’ya ülkemizde koleksiyoner denince akla gelen hemen her ismi görmek mümkün.
Bu yılki programının yeniliklerinden CI Design, 22 Ekim – 4 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 3. Istanbul Tasarım Bienali ile eş zamanlı olarak fuardaki yerini alıyor ve bienalin yarattığı sinerji etrafında yoğunlaşıyor. Arçelik ise bu yıl Contemporary Istanbul ile yaptığı işbirliği sayesinde geri dönüşümü sanatla buluşturuyor ve ‘Cycles’ sergisini hayata geçiriyor. Bu sergiyle Arçelik’in geri dönüşüm tesislerinden elde edilen malzemeler Türkiye’nin önde gelen sanatçıları ve tasarımcıları tarafından fonksiyonel sanat eserleri ve koleksiyon objelerine dönüştürülüyor. ‘Cycles’ sergisine Seçkin Pirim, Sema Topaloğlu ve Ela Cindoruk & Nazan Pak katılıyor.
Kalküta merkezli Basu Foundation for the Arts (BFA) tarafından düzenlenen misafir sanatçı programının eski katılımcılarından Thomas Henriot, Miguel Angel Garcia ve Yusuf Sevinçli gibi sanatçıların eserleri de bu yıl Contemporary Istanbul’da sergileniyor. BFA tarafından belirlenen ve fuarda eserleri sergilenen bir Türk sanatçı bir ay süreyle misafir sanatçı programına katılma hakkı elde edecek. Sanatçının eserleri Kalküta’da BFA Gallery’den başlayan bir gezici sergide yer alacak.
Ayrıca bu yıl Türkiye’nin ilk melek yatırım organizasyonlarından GBA (Galata Business Angels) teknolojiyi kullanarak kurulan sanat girişimlerine fuarda kendilerini tanıtabilecekleri bir platform sağlayarak destek oluyor. Galata Business Angels, standında sanat ile dijitali birleştiren İyisahne, Decol, Iconic, Art50.net, Kültür Limited, Sanatonline, Dark Town Pictures ve Limart Online gibi girişimlere ev sahipliği yapıyor. Performans sanatçısı Ayça Ceylan standdaki yeni medya işiyle interaktif bir dans performansı sergiliyor. Performans 3-4 Kasım tarihlerinde 18.30’da, 5-6 Kasım tarihlerinde ise 16.30’da GBA standında gerçekleşiyor.
Solo Shows kapsamında bu yıl aralarında Galeri/Miz’den Mustafa Pancar, Cep Gallery’den Ahmet Sarı, Galeria Senda’dan Ahmet Ertuğ ve Kasia Michalski Gallery’den Agnieszka Brzezanska’nın yer aldığı sanatçıların kişisel projelerini sanatseverlerle buluşturuyor. Plugin’in 2016 teması ise “networked spaces”.
Contemporary Istanbul kapsamında düzenlenen CI Dialogues, bu yıl 3 gün boyunca 50’den fazla sanat profesyonelini, sanatçıyı ve koleksiyoneri çağdaş sanatın durumunu değerlendirmek üzere bir araya getiriyor. Bu kapsamda 3 Kasım saat 17:00’de Galata Business Angels’ın düzenlediği panelde Art50.net’in kurucusu Güliz Özbek Collini de konuşmacı olarak yer alıyor.
CI’da Online Satış
CI online platformlara bu yıl ayrı bir önem veriyor. CI Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, “Dünyada özellikle son 5-6 yılda online satışlar %24 oranında arttı. Bu gelişme dünyanın birçok önde gelen müzayede evini de online piyasasına girmeye yönlendirdi. Galeriler de web sitelerinde online satış kısımlarını açarak teknolojik gelişmelere paralel olarak sanat dünyasını etkileyen bu büyümeye ayak uydurdu. Contemporary Istanbul da Artsy ile iş birliğinin 3. yılında online satışlarını 26 Ekim’de açacak” diye konuştu.
Art50.net CI gündemini sizler için takip ediyor. En güncel haberler için sayfamızı etkinlik boyunca düzenli ziyaret etmeyi unutmayın.