“Avantgarde” Hotelleri’nde Sanat: İsmet Öztanık Röportajı
Röportaj: Yasemin Elçi
Bugün İstanbul’un pek çok yerinde otelleriyle karşınıza çıkan Avantgarde markasının yaratıcısı, ailesinden gelen 25 senelik otelcilik kimliğine bu oteller dahilinde sanatsal bir yön katan, günümüz çağdaş sanat sahnesinde oldukça önemli etkinliklere ve sanatçılara sponsorluklar ile destek olan İsmet Öztanık, bugün tüm genç koleksiyonerlere benzersiz örnek teşkil ediyor. 17 Temmuz’da Avantgarde Hotel Yalıkavak’ta Art50.net işbirliği ile açılan “Celebrities | Ünlüler” başlıklı sergi sürerken, kendisiyle hem kurumsal, hem de bireysel olarak sanata nasıl destek olduğunu, hayatında nasıl bir yer verdiği ve koleksiyonu hakkında sohbet ettik.
Biraz otelcilik geçmişinizden bahseder misiniz? Otellerinize sanat ilk kez ne zaman dahil oldu?
Bizim aile olarak 25 senelik bir otelcilik geçmişimiz var. Taksim’de başlayıp daha sonra Levent, Şişli ve Bodrum’da devam eden hem yatırımcı, hem de işletmeci kimliğine sahibiz. 2010’a kadar hep dört yıldız pazarında faaliyet gösterdik. Bu pazardaki yüksek rekabet ve acımasız piyasa koşullarından ötürü, biraz da Türk otelciliğinin gelişmişlik düzeyiyle de bağlantılı olarak, otellerimizdeki sanat unsuru 2009’a kadar pek oluşmamıştı. Avantgarde Hotel’in ilk şubesi olan Levent’te bu yönümüzü ilk olarak ortaya çıkarttık.
Sizin kişisel olarak sanata ilginiz nereden geliyor? Bu konuda hiç eğitim gördünüz mü? Ailenizin koleksiyonerlik geçmişi var mı?
Koç Üniversitesi’nde Siyasi Bilimler okuduktan sonra, 2008 yılında İngiltere’de yüksek lisansımı yapıp, 2007’de Türkiye’ye döndüm. Ama tüm eğitim sürecimde sanat tarihi, drama, sanatın toplum ve bireysel üzerindeki etkileri hakkında derslere yer verdim. Yani özelimde de sanata hep meraklıydım. Ailemde benden önce ilgilenen kimse yoktu. Benimle birlikte şahsi ve kurumsal koleksiyon başladı.
Avantgarde markası sanatla nasıl özdeşleşiyor?
Avantgarde markasının oluşumunu kendim yürüttüm. Elif Özsezen ve Bera Ertürk, Levent şubemiz için harmoni içindeki kaos heykelini yaptı. Amblemimiz de o heykelden esinlenerek tasarlandı.
Peki sergilere ve koleksiyon yapmaya nasıl başladınız?
İlk açılışımızda Lebriz Art’la birlikte çalışarak özellikle kadın sanatçılar üzerinden bir koleksiyon oluşturmaya başladık. Bu da bizim için aslında bir laboratuvar oldu. Daha çok tavsiyeleri dinleyerek hareket ettik. Otelimizin bir iş oteli değil, yaşayan bir şehir oteli olmasına gayret ettik. Odalarımızda Amerika’da yaşayan Türk fotoğraf sanatçısı Derin Özsezen’in bazı tuval baskılarını kullandık.
Bir sanat danışmanınız var mı?
Galeri Kuad’ın ortağı olan eski dostum Selin Yurtbilir sanat danışmanımız oldu. Kendisiyle işbirliğine Taksim şubemizde de devam ettik.
Sanata ilginiz otelcilik anlamında size ne gibi faydalar sağladı? Otelleriniz dışında da sanata destek oluyor musunuz?
Konaklayan misafirlerimizin tekrar geldiklerinde yine bizi tercih etmelerini istiyoruz ve amacımız onlara bir ev konforu sağlamak. Dolayısıyla Levent’te başlattığımız bu kıvılcımı diğer otellerimize de yaymak istedik.
Ayrıca Contemporary İstanbul, Art International ve bazı geçici sergilere destek olarak sanata destek oluyoruz. Adımızı bu camiada doğru yerlerde konumlandırmaya gayret ediyoruz. Biz doğru organizasyonlara sponsor olup kendilerini kitlelere daha iyi anlatabilmeleri adına mekanlarımızı tahsis ediyoruz. Ben koleksiyoner olarak hem yakın çevremde, hem de kurumumu temsilen toplumda doğru örnek teşkil etmek üzere sosyal cemiyette ve sektörel buluşmalarda katkılarını önemle dile getiriyorum.
Koleksiyonunuzda başka kimlerin eserleri yer alıyor?
Burhan Doğançay, Suat Akdemir, Saba Barlas, Ardan Özmenoğlu, Ramazan Bayrakoğlu, Maide Bulak, Fatma Tülin Öztürk, Pınar Du Pre gibi önemli sanatçılara koleksiyonumuzda yer verdik. Hatta bugün Ozan Oganer’in benim boyunda bir heykeli de katıldı.
Art50.net ile işbirliği içerisinde Bodrum, Yalıkavak şubenizde “Celebrities | Ünlüler” başlıklı bir sergi açtınız. Bu sergide kimlerin eserleri yer alacak? Bodrum’da daha önce bu tarz bir girişiminiz oldu mu?
Yalıkavak’ta da İstanbul’da yaptığımız gibi, önce oranın bazı yerel sanatçılarına destek olmak istedik. Bunun dışında, Kezban Arca Batıbeki’yi misafir ettik.
Şu anda ise, çağdaş sanat alanında değerli emekleri olan, sanatın ulaşılabilirliği konusunda bence kutsal bir görev edinmiş Art50.net kurucusu Güliz Özbek Collini ile “Celebrities | Ünlüler” sergisini açtık. Böylece Yalıkavak’ta çağdaş sanatı doğru kitlelerle buluşturmayı hedefliyoruz. Hem orada yaşayan, hem de yaz döneminde oraya seyahat eden kişilere ulaştıracağız.
Sergimiz 30 Eylül’e kadar sürecek ve Betül Aytaç, Ayna, Genco Gülan, Hadra Tanrıverdi’nin eserleri görülebilecek.
Güliz Özbek Collini ile ilk nasıl tanıştınız?
Güliz Hanım’la Soho House’da bir etkinlikte tanıştık. Fakat eşi de benim meslektaşım aslında. Sonrasında onlardan bir pop-art eser satın aldım. Temsil ettikleri sanatçıları ve erişilebilir sanata katkılarını saygı ve sevgiyle takip ettim. Bundan sonraki yatırımlarımızda da kendileri ile işbirliğine devam edeceğiz.
Alım yaparken yatırım değeri gözetiyor musunuz?
Kesinlikle gözetiyorum. Fakat bir numaralı kuralım evimde duvara asacağım, izledikçe keyif alabileceğim işler almak. Yoksa alıp bir kenara atılacak, depoya kaldırılacak işler asla almam. Alınan eserin görülmesi gerektiğini düşünüyorum. Olgun seviyesini tamamlamış sanatçılardan ziyade geleceğe yatırım yapıp kariyer gelişimdeki heyecanlı iniş ve çıkışlarına tarihsel tanıklık edebileceğim sanatçıları tercih ediyorum. Genç bir koleksiyonerim ve o genç kişilerin kendi anılarımda yer etmesini tercih ediyorum.
Kişisel koleksiyonunuzu hiç sergilemeyi düşündünüz mü?
Henüz sergi yapmadım, ama bu yıl Contemporary İstanbul ile işbirliği içerisinde, belki otelde bir davet verebilir ve özel koleksiyonumu sergileyebilirim.
Yeni alım yapmaya başlayan, çağdaş sanata merak salan birine ne gibi tavsiyeleriniz olur? Bu tavsiyeler sanat alımına yeni başlayan bir kurum için nasıl değişir?
Kendim de uyguladığım en büyük tavsiyem aylık rutin gelirlerinin üzerinde bir birikim her elde ettiklerinde muhakkak sanat alımı yapsınlar. Kurumlar da, ofis, avm veya otel mekanlarının yaşanabilir ve sürekli tercih edilebilir olması adına kendileriyle beraber yeşerip büyüyecek isimleri, alanında kendini kanıtlamış uzmanların tavsiyeleriyle tercih etmeliler. Hem kurumsal sosyal sorumluluk adına, hem de doğru bir birikim oluşturmak için bu şart.
“Celebrities | Ünlüler” sergisi 30 Eylül 2015’e kadar Art50.net işbirliği ile avantgarde Hotel Yalıkavak’ta devam ediyor.
Görsel 1: İsmet Öztanık Portresi
Görsel 2: Genco Gülan, “Dört Gözlü Marilyn”, tuval üzerine dijital baskı, 95 x 95 cm, 2015 (“Ünlüler” Sergisinden)
Görsel 3: Genco Gülan, “Dört Gözlü Vincent”, tuval üzerine akrilik, 80 x 120 cm, 2015 (“Ünlüler” Sergisinden)
Görsel 4: Ayna, “Sun of Art”, fotoğraf, 5 edisyon, 70 x 100 cm, 2012 (“Ünlüler” Sergisinden)
Görsel 5: Hadra Tanrıverdi Birecik, “İç Hat 3” & “İç Hat 2”, tuval üzerine karışık teknik, 2014 (“Ünlüler” Sergisinden)
Röportaj Sanatonline.net’ten alınmıştır.