Arkas Sanat Koleksiyonu’nu bütüncül bir bakış açısıyla sunan Arkas Sanat Urla, antik dönemden etkiler taşıyan yalın ve etkileyici mimarisi eşliğinde sanatseverleri dönemsel bir yolculuğa çıkarıyor.
30 yılı aşkın süredir titizlikle oluşturulan ve bir kurum koleksiyonu olarak içerdiği her bir eserin tarihi, kendi dönemi içindeki önemi, üretim tekniği gibi özelliklere uygun olarak geliştirilmeye devam eden Arkas Koleksiyonu’nu sanatseverlerle paylaşmak amacıyla kurulan Arkas Sanat Urla’da Rönesans dönemine ait duvar halıları, Avrupa’da hanedan üyeleri için tasarlanan zırhlar ve silahlar ile Batı resim ve heykel sanatının önemli sanatçılarına ait eserler yer alıyor.
Sade ve güçlü bir mimariye sahip Arkas Sanat Urla, yarı açık ve kapalı sergi alanlarından oluşuyor. Yapının tamamında kullanılan doğal taş kaplama, Arkas Sanat Urla’nın mimari karakterini oluşturan sadelik ve doğayla güçlü bir ilişkinin kurulmasını sağlarken, açık alan düzenlemelerinde de sanat odaklı bir yaklaşım benimseniyor. Arkas Sanat Urla’da, tamamı Arkas Koleksiyonu’nda yer alan eserler sergileniyor. İki kattan oluşan sergi alanının giriş katında ziyaretçileri tablo ve heykeller karşılıyor. Seçki, sanat tarihinin en heyecan verici yenilikçi yıllarında Paris ve çevresinde buluşan resim ve heykeldeki modern sanatın öncülerinin eserlerini bir araya getiriyor.
Modernizmin Ayak Sesleri
Resim ve heykel seçkisi, sanat tarihinde modernizmin ayak seslerinin duyulduğu ve Akademi’nin öğretilerine karşı yeni eğilimlerin geliştiği bir dönemi kapsıyor. Bu ilham verici dönemin resim ve heykel sanatındaki önemli temsilcilerinden pek çok eser sergileniyor. Resim alanında Edouard Vuillard, Louis Anquetin, Henri Martin, Georges Braque, Charles Camoin, Maurice de Vlaminck, Maurice Utrillo, Henri Edmond Cross, Francis Picabia ve Andre Lhote öne çıkan sanatçılar arasında. Ayrıca, Avrupa’nın köklü heykel geleneğini 19. yüzyıl romantizminden 20. yüzyılın modern sanatına taşıyan Auguste Rodin, döneminin en önemli kadın heykeltıraşlarından Camille Claudel ve klasik yorumuyla Aristide Maillol heykelleri, Arkas Sanat Urla’da sergilenen önemli eserler arasında yer alıyor.
Kuzey Rönesansı’ndan Sembolist Yaklaşımlar
Üst kata devam edildiğinde, birkaç yüzyıl geriye gidip bambaşka bir döneme adım atılıyor. Bu bölümde Kuzey Rönesansı’nın sembolist ve detaycı yaklaşımını yansıtan 16. yüzyılda Flaman bölgesinde üretilmiş, son derece nadide duvar halıları bulunuyor. Duvar halılarına, işlevselliklerinin yanı sıra birer sanat eseri niteliğinde olan ve ağırlıklı olarak Almanya, İtalya ve Avusturya bölgelerinden, 16 ve 17. yüzyılda hüküm sürmüş Avrupa hanedan üyeleri ve özel muhafızları için özel olarak üretilmiş zırh ve silah seçkisi eşlik ediyor.
İkinci katta yer alan zırh, miğfer ve silahlardan oluşan seçkide belki de en dikkat çeken parçalardan biri Venedik Tören Kalkanı. Salzburg Prens-Başpiskoposu Wolf Dietrich von Raitenau’nun muhafızları için yapılmış olan bu kalkan üzerindeki Osmanlı motifleri, Kanuni döneminde Osmanlı-Avusturya ilişkilerinin ve Osmanlı sanatının Avrupa’daki etkisinin bir yansımasını gösteriyor. Flaman tekstil sanatının ve Kuzey Rönesansı’nın önemli örnekleri arasında bulunan ve 6 parçadan oluşan duvar halısı serisi de sergi alanına girer girmez izleyicilerin dikkatini çekiyor. Julius Caesar’ın hikayesinin tasvir edildiği bu serideki halılar, mitolojik ve alegorik sahnelerle süslenmiş geniş bordürleriyle koleksiyonun öne çıkan parçalarını oluşturuyor.
Üst kattaki bir başka eser grubu ise yine 16. yüzyıl sonu ve 17. yüzyılda Uşak’ta üretilmiş olan Osmanlı halıları. Şöhreti, Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırları dışına çıkan bu halılar, Avrupa’da üst sınıflar arasında rağbet görüyordu. Ziyaretçiler, madalyonlu Uşak halılarından önemli örnekleri de bu bölümde görebiliyorlar.
Randevulu Ziyaret
Ücretsiz olarak ziyaret edilebilen Arkas Sanat Urla’ya kısıtlı sayıda ziyaretçi rezervasyonla alınıyor. Salı ve Perşembe günleri saat 11:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilen seçki, adeta bir zaman makinesi gibi sanatseverleri tarihsel bir yolculuğa çıkarıyor. Ziyaret için etmek isteyenler 0 (232) 761 04 80 nolu telefondan rezervasyon yaptırabilirler.