Art Basel Paris 2024: Çağdaş Sanatın Dünü, Bugünü ve Yarını Bir Arada

Art Basel, modern ve çağdaş sanatın en tanınan eserleri, gizli cevheri, günümüzün yükselen yıldızlarından oluşan dolu dolu bir fuarla tekrar Paris’te! Fransa’nın başkentinde hareketli bir haftaya imza atacak olan Art Basel Paris, 16 ve 17 Ekim’deki VIP Ön İzleme Günleri’nin devamında, 18-20 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek. Fuara bu sene 42 farklı coğrafi bölgeden, 65’i Fransa’dan olmak üzeren ve 53’ü fuara ilk kez katılan, tam 195 adet sanat galerisi konuk oluyor.

Bu senenin başında Fransa Kültür Bakanlığı ve Paris Şehri ile anlaşarak fuarın adını “Paris+ par Art Basel” yerine “Art Basel Paris” olarak değiştiren fuar, modern ve çağdaş sanatın en tanınan eserleri ve gizli cevheriyle dolu programıyla üç yıl süren yenileme çalışmalarının sonrasına Grand Palais’ta tekrar yerini alacak.

Art Basel Paris 2024 at the Grand Palais / artbasel.com

Art Basel Paris fuar alanı programının temelini Galleries, Emergence ve Premise başlıklı üç ana kısım belirliyor: Galleries kapsamında katılımcı tüm galerinin programları yer alırken, Emergence, Galeries Lafayette’in Resmi Ortaklığında, gelişmekte olan galeri ve sanatçılara alan açıyor; ve Premise kapsamında dokuz galerinin oldukça özgün küratöryel seçkilerine yer veriliyor.

Clément Delépine & Grand Palais, Paris, 2024. Photograph by Matthieu Croizier for Art Basel.

Liderliğini Direktör Clément Delépine’ün üstlendiği bu senenin edisyonu, geçen yıl Grand Palais E’phémère’de düzenlenen edisyona kıyasla, katılımcı galerilerde %27’lik bir artışa tanık oluyor, yep yeni girişimlere de alan açıyor. Sıra dışı ve kışkırtıcı eserlerin sunulacağı, ilk kez sahneye çıkan Oh La La! ise özellikle dikkat çekiyor.

Oh La La! – Konrad Fischer Galerie, Marcel Broodthaers, Ceci n‘est pas un objet d‘art, This is not…, Dieses ist nicht eine Kunstwerk, 1972 Courtesy of Konrad Fischer Galerie / artbasel.com

Galeries

Art Basel Paris’in ana sektörü olan Galeries, Fransa ve dünyanın dört bir yanından modern, savaş sonrası ve çağdaş sanat eserlerini temsil eden 170 galeriye ev sahipliği yapıyor. Bu programda, 20. yüzyılın kendine has ve önemli sanat akımlarını şekillendiren, sanat tarihine yön veren ustaların eserleri sergilenecek. Sürrealizmin doğuşunun yüzüncü yılına ithafen Centre Pompidou’da yer alan büyük Sürrealizm sergisine paralel olarak, birçok katılımcı aynı akımın önemli sanatçılarının eserlerine yer verecek. Ayrıca, İtalyan Arte Povera akımı da fuarın öne çıkan unsurlarından biri olacak. 14. İstanbul Bienali’nden de tanıdığımız küratör Carolyn Christov-Bakargiev, Bourse de Commerce – Pinault Collection’da bu akıma özel bir sergi düzenleyecek.

Alighiero Boetti, Autoritratto, 1993-1994. Pinault Collection. © Adagp, Paris, 2024 / artbasel.com

Fransa’nın farklı bölgelerinden gelen 65 katılımcı sayesinde Art Basel Paris, bu sene ülkenin canlı sanat dünyasının ve zengin galeri yelpazesinin eşsiz bir panoramasını sunuyor. Hem Fransa’nın yeni kurulan mekanlara yer verirken aynı zamanda köklü galerileri ziyaretçileriyle buluşturmaya devam ediyor. Öne çıkan sunumlar arasında Etel Adnan’ın Galerie Lelong & Co. (Paris, New York) tarafından sergilenecek olan eseri, Perrotin tarafından sunulacak Julian Charrière’in yeni duvar resmi ve Casey Kaplan (New York), Igshaan Adams, Kevin Beasley, Caroline Kent ve Hannah Levy’nin eserlerinden oluşan sunumu yer alıyor.

Etel Adnan – Untitled / galerie-lelong.com

Art Basel Paris elbette günümüzün dünya çapında çağdaş sanatın öncü isimlerini ağırlamaya devam ediyor. Galleria Continua tarafından, Ai Wei Wei’nin büyük ölçekli eserinin yanı sıra Anish Kapoor ve Adel Abdessemed’in yeni çalışmaları yer alıyor. Galerie Buchholz’un, Wolfgang Tillmans ve Isa Genzken gibi sanatçıların önemli eserlerini sunacağını belirtmeden geçmek ise olmaz. Ayrıca, Capitain Petzel’in, Maria Lassnig ve Martin Kippenberger’in eserlerinden oluşan seçkisi ile; Hauser and Wirth ise Frank Bowling ve Barbara Chase-Riboud’un son çalışmalarını içeren sunumlarla fuara katılmakta.

Capitain Petzel / artbasel.com

Premise

İlk kez izleyici ile buluşacak olan Premise, kitlelere hak ettiği derece ulaşmamış ancak oldukça ilgi çekici ve etkileyici sanatsal uygulamaları su yüzüne çıkarmayı amaçlıyor. 1900lerin öncesine dek uzayan isimlerle, sınırları hem coğrafi hem de sanatsal ifade anlamında genişletiyor. Premise kapsamında yer alan galerilerinin tamamı Art Basel Paris’e ilk kez katılmakta.

Pauline Pavec – Juliette Roche / artbasel.com

Türkiye’den THE PILL® (İstanbul), Nil Yalter’in, II. Dünya Savaşı’nda bir büyükelçi eşinin Nazilerle iş birliğini konu alan “The AmbassaDRESS” (1978) enstalasyonunu sunarken bu sene dünyada esen Nil Yalter esintisini Paris’e taşıyor. Diğer öne çıkan sunuşlar arasında İSE Sies + Höke (Düsseldorf), Gerhard Richter ve Sigmar Polke’nin, fotoğrafla deneyler yaparak kendi tarzlarını geliştirdikleri eserlerini karşılaştıran bir seçkisi ile Gallery of Everything (Londra), Ukrayna doğumlu Janet Sobel’in, hem outsider sanatı hem de Soyut Dışavurumculuk ile ilişkili resimleri yer almakta.

Nil Yalter – The AmbassaDRESS, THE PILL® / thepill.co

Emergence

Art Basel Paris’in, daha önce Galeries ťmergentes olarak bilinen, yükselen yeteneklerin ve yeni seslerin radikal çalışmalarına adanmış bölümü Emergence, 16 etkileyici solo stant sunum ile dönüyor. Galeries Lafayette grubu ortaklığında gerçekleşen Emergence katılımcılarının on dördü, Art Basel’in Paris fuarına ilk kez boy gösterecek.

Piktogram – Jan Eustachy Wolsky / artbasel.com

Emergence stantları, Grand Palais’nin orta nefini çevreleyen ve binanın yenilenmesinden önce neredeyse yirmi yıldır erişilemeyen çarpıcı balkonda yer alarak, geçmiş ile bugün arasında köprü kuran sembolik bir sergi çerçevesi sunmakta. Lafayette Anticipations – Fondation Galeries Lafayette bölümünde sergilenen sanatçılardan biri bu sene de uluslararası bir jüri tarafından ödüllendirilecek ve yine bir sonraki yıl Lafayette Anticipations’da sergilenmek üzere komisyon edilecek eserin sanatçısı olacak.

ROH Projects – Kei Imazu / artbasel.com

Emergence’tan bahsederken gözden kaçmaması gereken sanatçılar arasında Christian Andersen (Kopenhag) tarafından temsil edilen Zimbabveli Shaun Motsi, Exo Exo (Paris) tarafından sunulan Fransalı Lou Fauroux, ve Whatiftheworld (Cape Town) tarafından sunulan Güney Afrikalı sanatçı Lungiswa Gqunta yer alıyor.

Oh La La! – Yepyeni bir Girişim

Art Basel, Paris sergisinin üçüncü edisyonda için Oh La La! adlı yeni bir girişimi tanıyor. Bu etkinlik kapsamında fuarın dinamik ve devinim halindeki yapısı yapısı öne çıkıyor. Grand Palais’da 18 Ekim Cuma ve 19 Ekim Cumartesi günleri düzenlenecek etkinlikte, katılımcı galeriler normalde nadiren sergilemeye fırsat bulduğu, alışılmadık ve çığır açıcı eserleri fuar kapsamında ilk kez tanıtma fırsatı bulacak.

We Do Not Work Alone – Sophie Irwin, Blunk Pitcher – Soy Pitcher, 2024. Courtesy of the artist and We Do Not Work Alone / artbasel.com

Oh La La!, 33 stantta yayılarak fuar boyunca eğlenceli bir güzergah oluşturmakta. Kaçırılmaması gereken standlar arasında; Fransız illüstratör ve film yapımcısı Roland Topor’un “Oh la la” başlıklı çizimiyle yer alan Galerie anne barrault (Paris); İtalyan ressam Merlin James (d. 1960) ile birlikte, 1800’lerin Çin erotik resminden esinlenen Shafei Xia (d. 1989) ve Sahra altı kültürel mirasını figüratif seramik çalışmalarıyla araştıran Victor Fotso Nyie’nin (d. 1990) eserlerinin yer aldığı P420 (Bologna) yer alıyor. Casey Kaplan (New York) ise, Amerikalı sanatçı Kevin Beasley’nin (d. 1985) fuar için özel olarak ürettiği yeni bir çalışmayla etkinliğe katkıda bulunuyor.

Kamusal Program

Bu yılki genişletilmiş Art Basel Paris Kamusal Programı çerçevesinde, Paris’in çeşitli tarihi mekânları Ghada Amer, Jesse Darling, Niki de Saint Phalle, Ali Cherri ve Thomas Schütte gibi modern ve çağdaş sanatçılara ev sahipliği yapacak. Enstalasyonları, anıtsal heykeller ve küratöryel projelerinin yanı sıra bir dizi konuşma ve tartışma da halka açık olacak. Kamusal Program kapsamında yer alan tüm projelere katılım ve ziyaret ücretsiz!

Parvis de l’Institut de France – Niki de Saint Phalle / artbasel.com

Beş yeni mekânın eklendiği bu seneki edisyonun kaçırılmaması gereken projeler arasında Palais d’Iéna’da Miu Miu, Goshka Macuga tarafından tasarlanan ve Elvira Dyangani Ose tarafından düzenlenen “Tales & Tellers” projesi ve Winston-Churchill Bulvarı’nda John Chamberlain, Jean Prouvé ve Yayoi Kusama, Paris Şehri ile iş birliği içinde gerçekleştirilen eserlerin sunuşu bulunuyor.

Hôtel de Sully – Lynn Chadwick / artbasel.com

Tüm Programı Liste olarak aşağıda bulabilirsiniz. Detaylar için ise buraya tıklayabilirsiniz.

  • Palais d’Iéna: “Tales & Tellers”, Miu Miu tarafından sunuluyor.
  • Place Vendôme: Carsten Höller.
  • Cour de l’Hôtel de la Marine: Takis.
  • Petit Palais: Jesse Darling ve Art Basel Conversations.
  • Avenue Winston-Churchill: John Chamberlain, Yayoi Kusama ve Jean Prouvé.
  • Hôtel de Sully: Lynn Chadwick, Matthieu Poirier tarafından küratörlüğü üstleniyor.
  • Domaine national du Palais-Royal: Heykel bahçesi.
  • Parvis de l’Institut de France: Niki de Saint Phalle.
  • Musée national Eugène-Delacroix: Ali Cherri.
  • Chapelle des Petits-Augustins des Beaux-Arts de Paris: Jean-Charles de Quillacq.

Sergi süresince Paris’teki Diğer Kültür Sanat etkinlikleri

Joan Miró (1893, Espagne – 1983, Espagne) Femmes encerclées par le vol d’un oiseau / centrepompidou.fr

Art Basel Paris, Fransa’nın başkentinde bir kez daha dünya çapında sergiler ve etkinliklerle dopdolu bir hafta sunacak. Aşağıda bu etkinliklerin bir listesini bulabilirsiniz:

  • Musée National d’Art Moderne – Centre Pompidou: “Sürrealizm”
  • Musée d’Orsay:
    “Caillebotte: Adamları Resmetmek”
    “Harriet Backer (1845-1932): Renklerin Müziği”
    “Céline Laguarde (1873-1961): Fotoğrafçı”
  • Fondation Louis Vuitton: “Pop Sonsuza Kadar, Tom Wesselmann &…”
  • Musée de l’Orangerie:
    “Heinz Berggruen: Bir Satıcı ve Koleksiyonu”
    “Amélie Bertrand: Hiper Gece”
  • Palais de Tokyo: “Malala Andrialavidrazana: Figürler”
  • Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris:
    “Atom Çağı”
    “Hans Josephsohn”
  • Jeu de Paume:
    “Tina Barney: Aile Bağları”
    “Chantal Ackerman: Seyahat”
  • Fondation Cartier pour l’art contemporain: “Olga de Amaral”
  • Lafayette Anticipations: “Martine Syms: Toplam”
  • Bourse de Commerce – Pinault Collection: “Arte Povera”
  • Musée du Louvre: “Torlonia Koleksiyonu’ndan Başyapıtlar”
  • Maison Européenne de la Photographie: “Bilim/Fantastik – Bitkilerin Tarih Dışı”
  • Institut du Monde Arabe: “ARABOFUTURS: Bilim Kurgu ve Yeni Hayaller”
  • Musée du Luxembourg: “Tarsila do Amaral”
  • Reiffers Art Initiatives: “Ugo Rondinone ve Tarek Lakhrissi: Kırmızı, Mavi ve Sarıdan Korkan Kim?” – 2024 Mentorluk Sergisi
  • Musée des Arts Décoratifs: “Özel Hayatlar: Yatak Odasından Sosyal Medyaya”

 

Kapak Görseli: Place Vendôme – Carsten Höller / artbasel.com

    If your proposal is evaluable, a return will be made within 5 working days. If you do not get a response to your offer within 5 working days, it means that your offer is not likely to be evaluated.




      Teklifinizin değerlendirilebilir olması durumunda en geç 5 iş günü içerisinde dönüş yapılacaktır. 5 iş günü içerisinde teklifinize yanıt alamamanız teklifinizin değerlendirilme olasılığı bulunmadığı anlamına gelmektedir.



        Love, Share, Live with Art

        Turkish and world art market, new works and artists
        Subscribe to our newsletter to follow us closely.