Miami Maurice A. Ferre Parkı içerisinde, Atlantik Okyanusu kıyısında yer alan Miami Perez Sanat Müzesi’ni gelin birlikte keşfedelim. Özellikle Latin Amerika sanatından farklı disiplinlerde üretilmiş bir çok eser barındıran müze, ödüllü mimarlık şirketi Herzog & de Meuron imzası taşıyan binasıyla izleyicilere farklı bir deneyim sunuyor.
1984 yılında Güzel Sanatlar Müzesi olarak kurulan müzenin ismi 1996 yılında Miami Sanat Müzesi olarak değiştirilmiş, 2013 yılında ünlü gayrimenkul şirketi sahibi ve koleksiyoner Jorge M. Perez’in yaptığı ve hala da süren cömert bağışlar ile bugünkü Miami Jorge M. Perez Sanat Müzesi adını almış. Daha önce sadece süreli sergilere ev sahipliği yapan müze, kendi koleksiyonunu oluşturmaya 1996 yılında başlamış.
Müze koleksiyonu, Atlantik kıyıları başta olmak üzere ağırlıklı olarak Latin Amerikalı sanatçıların eserlerini barındırıyor. Koleksiyonun oluşturulma aşamasında dışarıdan alınan bağışlar büyük önem taşıyor. Özellikle Jorge Perez’in 2016’da yaptığı 10 milyon dolarlık bağışın 5 milyonu Kübalı sanatçıların eserlerinin alımı için harcanma koşulu konulmuş ve bu sebeple de farklı disiplinlerden bir çok Kübalı sanatçının bir araya geldiği en önemli koleksiyonlardan biri olma özelliğine sahip. Bunun dışında Dan Flavin, Olafur Eliasson, Joseph Cornell, James Rosenquist, Frank Stella, Kiki Smith, Diego Rivera, Beatriz Gonzalez gibi sanatçıların da eserleri yer alıyor.
Müze Sergileri, Sürekli Sergiler
Armağan Olarak Sanat / Gift of Art
Müzenin kuruluşunun 35. yılı için hazırlanan ‘Armağan Olarak Sanat’ isimli sergide, geçmişten bugüne bir çok koleksiyoner tarafından müze koleksiyonuna bağışlanan sanat eserleri sergileniyor. Bir armağan olarak bağışlanan sanat eserinin izleyiciyle paylaşılması, müze tarafından korunması ve devamlılığının sürdürülme düşüncesi ile hazırlanan sergide Carmen Herrera, Leonardo Drew, Sheila Hicks, Jose Bedia gibi farklı disiplinlerden ve ülkelerden sanatçılar yer alıyor. Kendi koleksiyon sergisi dışında müze şu an yedi süreli sergiye ev sahipliği yapıyor. Teresita Fernandez’in 1990’lardan günümüze kadar uzanan yerleştirmeleri, büyük ebatlı heykelleri ile karışık teknik ile ürettiği eserlerinin bulunduğu sergide doğa, tarih ve kimlik konuları arasındaki ilişkiler irdeleniyor. Bunun yanı sıra, George Segal’ın renovasyonu tamamlanıp ilk kez izleyici karşısına çıkacak, kutsal kitaba dayanan gerçekçi figüratif heykelleri de sergilenmekte.
Heykel Bahçesi
Müzenin geniş heykel bahçesinde Anthony Caro, Gonzalo Fonseca, Edgar Negret, Ernesto Neto gibi sanatçılara ait farklı tekniklerle üretilmiş heykel ve geniş ölçekli yerleştirmeler yer alıyor.
İçerisi / Dışarısı Projesi
Müzelerdeki eserlerin yüksek çözünürlükteki reprodüksiyonlarını şehir merkezlerinde çeşitli kamusal alanlara, ilan panolarına taşıyan bu proje bir çok müze tarafından uygulanıyor. İnsanları sanat hakkında konuşmaya iten ve sanatı daha ulaşılabilir ve çekici hale getirme fikriyle başlayan proje Detroit Sanat Enstitüsü tarafınca ilk kez uygulanmış. Knight Vakfı tarafından desteklenen bu projede yer alan PAMM’dan Miami sokaklarında, parklarda ve panolarda Kiki Smith, Robert Rauschenberg, Christopher Bucklow, Emilio Sanchez, Glexis Novoa gibi sanatçılara ait eserlerin kopyaları karşınıza çıkabilir.
Dikey Bahçe
Müzenin en dikkat çeken özelliklerinden biri mimarisinde kullanılan dikey bahçeler. Konumu itibarı ile parkın bir parçası olması, etrafındaki yeşil alan ile şehrin genel atmosferinin sadece estetik olarak değil, deneyim olarak da içeride devamını sağlamak amacıyla tasarlanmış. Müzenin dışarıya açılan verandasından aşağı doğru uzanan tropikal bitkilerden oluşan dikey bahçeleri müze- park-şehir arasında adeta bir geçit oluşturuyor.
Müzeye Protesto
Müze, açılışından bir süre sonra, 2014 yılında Floridalı Maximo Caminero adlı sanatçının tepkisi ile karşılaştı. Yaklaşık 1 milyon dolar değerindeki, Çin asıllı sanatçı Ai Weiwei’’nin yerleştirmesine ait bir vazoyu yere atıp kırmıştı. Maximo Caminero bu protesto ile müzenin yerel sanatçıları da barındırması gereğini savunmuş, yaptığı eylem karşında para cezası ile 10 ay şartlı tahliye almış ve bu süre içerisinde müze gezmesi de yasaklanmıştı.
Sena Arcak Bağcılar