Uluslararası çağdaş ve modern sanat fuarı ARTINTERNATIONAL’ın üçüncüsü 4-6 Eylül 2015 tarihlerinde gerçekleşiyor. Genç yaşına rağmen kısa sürede İstanbul’un en önemli sanat etkinliklerinden birine dönüşen ARTINTERNATIONAL’ın yönetmenliğini bu yıl da Dyala Nusseibeh, sanat yönetmenliğini ise Stephane Ackermann üstleniyor. Konuklarını bir kez daha Haliç Kongre Merkezi’nde karşılayacak fuara bu yıl 27 ülkeden 87 seçkin galeri ve 400’den fazla sanatçı katılıyor.
İstanbul’dan Leyla Tara Suyabatmaz (Rampa Galeri) ve Yeşim Turanlı (Pi Artworks), Viyana’dan Ursula Krinzinger (Galerie Krinzinger) ve New York’tan Leila Heller’den (Leila Heller Gallery) oluşan seçim komitesinin Avrupa, Amerika, Ortadoğu ve Asya’yı kapsayan geniş bir bölgede yaptıkları değerlendirme sonucu 87 galeri İstanbul’da sanatseverlerle buluşacak. Dünyanın en köklü ve seçkin galerilerinden Paul Kasmin Gallery, Pearl Lam Galleries, Gallery Lelong, Deweer Gallery, Robert Miller Gallery’nin bir kez daha heyecan verici işlerle yer alacağı fuara, Londra’dan Victoria Miro, Bombay’dan Sakshi Gallery, Almatı’dan Aspan Gallery, Hong Kong’dan Galerie Du Monde ve New York ile Londra’dan Aicon Gallery ilk kez katılacak.
Yeni keşifler için ARTINTERNATIONAL
Fuar Direktörü Dyala Nusseibeh, geçen yıl 20 binden fazla ziyaretçinin katılımıyla dikkatleri çeken ARTINTERNATIONAL’ın çok kısa zamanda, yeni keşiflerin yapıldığı bir fuar olarak ünlendiğini belirterek şunları söyledi: “Doğu Avrupa, Kafkaslar ve Orta Asya bölgelerinden galerilerin bu sene fuara katılmış olmaları bizi çok memnun etti. İstanbul, sanat dünyasının buluşması noktası olmaya devam ediyor ve bu dinamik ortam, fuarda sergilenen işlerin kalite ve çeşitliliğine de yansıyor. Bu sene fuarın açılışı, 14. İstanbul Bienali’ne denk geliyor ve biz İstanbul’un bu hareketli ve renkli haftasında, koleksiyoner, küratör, sanat profesyonelleri ve sanatseverlerden oluşan ziyaretçilerimizle buluşmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”
Modern ve çağdaş sanatın ikonları İstanbul’a geliyor ARTINTERNATIONAL, modern ve çağdaş sanatın ünlü isimlerini bu yıl da İstanbul’da buluşturmaya devam ediyor. İngiltere’nin en köklü galerilerinden Andipa standında Banksy’den David Hockney’e, Andy Warhol’dan Grayson Perry’e dünyaca ünlü pek çok sanatçının işini bir arada görme şansı bulacak olan sanatseverler ayrıca, ilham verici çizgileri ve heykelleriyle büyüleyen Fabien Mérelle (Edouard Malingue Gallery), 1988 Turner Prize ödüllü İngiliz heykeltıraş Tony Cragg (Galleri Andersson/Sandström), güncel sanatın en kışkırtıcı isimlerinden Jan Fabre (Mario Mauroner Contemporary Art), eserleri Smithsonian American Art Museum, Whitney Museum of American Art gibi önemli koleksiyonlara girmiş, özellikle suluboya resimleri ile bilinen Walton Ford (Paul Kasmin Gallery), 60’lardan bugüne gerek kişisel, gerek kolektif işleriyle Amerikan modern sanatını derinden etkilemiş Claude ve Francois-Xavier Lalanne’nin (Paul Kasmin Gallery) eserlerini de izleyebilecekler.
Fuarın merakla beklenen isimlerinden biri de sanat dünyasında “Görünmez Adam” olarak tanınan Çinli sanatçı Liu Bolin (Galerie Paris-Beijing) olacak. İşleri Türkiye’de ilk kez geçen yıl ARTINTERNATIONAL’da sergilenen ve büyük ilgi gören sanatçı, kamuflajı bir sanat eylemine dönüştürüyor ve kendini, seçtiği bir fonla aynı desene boyayarak gizleniyor.
İspanyol sanatı İstanbul’da
ARTINTERNATIONAL’ın bu yılki odak ülkesi 15 seçkin galeriyle İspanya olacak. Barselona’dan ADN Galeria, Àngels Barcelona, Galeria Carles Taché, Galeria Joan Gaspar, Galeria Joan Prats, Galeria Senda, Galeria Sicart, Galeria Trama, Miguel Marcos Gallery, N2 Galería, Polígrafa Obra Gráfica, Galeria Valid Foto BCN; Madrid’ten Galeria Javier Lopez, Sabrina Amrani Gallery; Palma de Mallorca’dan da Galeria Horrach Moya’nın katılacağı fuar, İspanyol güncel sanatını keşfetmek için bulunmaz bir fırsat yaratacak.
Yirminci yüzyıl modern sanatının en sıra dışı ve ilham verici isimlerinden sayılan Katalan sanatçı Joan Miró’nun resimlerinin de yer alacağı fuarda; politik ve aykırı çalışmalarıyla her seferinde tartışmalar yaratmış Güney Afrika asıllı Kendell Geers, çalışmaları MOMA’dan Tate’e, dünyanın bir çok önemli müzesinin koleksiyonunda yer alan, pop art’ın en önemli temsilcilerinden Alex Katz, The Guardian’ın çalışmalarını “Andy Warhol ile Jacques-Louis David’in buluşması” ifadesiyle andığı sıradışı ikili Muntean/Rosenblum ve iki yıl önce “Carroña” adlı çalışmasıyla fuarın ilgi odağı olmuş, bu yıl da kuru kafalardan oluşan heykeliyle Haliç terasında büyüleyecek Javier Pérez gibi dünyaca ünlü isimlerin işleri de izlenebilecek.
Son çalışmalar ilk kez ARTINTERNATIONAL’da!
ARTINTERNATIONAL’ın Türkiye ayağında ise 12 galeri bulunuyor. Uluslararası sergileri ve başarıları dikkate alınarak yapılan seçim sonucu, .artSümer, Dirimart, Galerist, Galeri Nev, Galeri Zilberman, Pi Artworks, Pilot, Rampa, Sanatorium ve x-ist’ gibi geçen yıl da katılmış galerilerin yanı sıra bu yıl Öktem&Aykut ve The Empire Project yeni galeriler olarak fuardaki yerini alacak.
Türkiyeli galerilerin bu yılki sürprizleri arasında, sanatçılarının son çalışmalarının ilk kez ARTINTERNATIONAL’da sergilenecek olması da bulunuyor. Galeri Zilberman’dan Azade Köker, Guido Casaretto, Walid Siti ve Alpin Arda Bağcık’ın; Galerist’ten Şakir Gökçebağ, Seza Paker, Rasim Aksan ve Ali Emir Tapan; Pi Artworks’ten Yeşim Akdeniz, Volkan Aslan, Nancy Atakan, Horasan, Nejat Satı, Gülay Semercioğlu, Mehmet Ali Uysal ve Paul Schwer!in; Pilot Galeri’den Murat Şahinler ve Elmas Deniz’ib; Rampa’dan Erinç Seyman, Nilbar Güreş, Selma Gürbüz, Servet Koçyiğit ve Ahmet Oran’ın; x-ist’ten Burcu Perçin, Burçin Başar, Ali Elmacı, Ansen ve Serkan Adın’ın ve Sanatorium’dan Erol Eskici’nin yeni işleri ilk kez ARTINTERNATIONAL’da görücüye çıkacak. Fuarın bu yılki yeni galerileri Öktem & Aykut, Elif Boyner ve Lara Ögel’in yeni projeleriyle katılırken, The Empire Project de usta sanatçı Mehmet Güleryüz’ün son çalışmalarını ilk kez fuarda sergileyecek.
.artsümer, sanatçısı Erdal Duman’ın metal ve bronz heykellerinin yanı sıra cam gözyaşı şişelerinden oluşan devasa enstalasyonuyla merak uyandırırken, fuara Ankara’dan katılan Galeri Nev de bizi yeni bir isimle tanıştıracak ve Mehtap Baydu’nun Türkiye’deki ilk kişisel sergisine evsahipliği yapacak. Fuarda ayrıca Feminist sanat akımının 70’lerdeki öncü temsilcilerinden Nil Yalter’in daha önce yurtdışındaki fuarlarda gösterilmiş ve büyük ilgi görmüş işleri Türkiye’de ilk kez ARTINTERNATIONAL’da Galerist standında izlenebilecek.
Satyr II dünyada ilk kez ARTINTERNATIONAL’da!
Türkiye çağdaş sanatının önemli isimlerinden bazıları da yabancı galerilerle birlikte İstanbul’a geliyor. Bunlar arasında, Edouard Malingue Gallery’den Nuri Kuzucan ve Galerie Lelong’dan Ramazan Bayrakoğlu da bulunuyor.
Hiper gerçekçi resimleriyle dünyaca tanınan Taner Ceylan’ın geçen yılki solo sergisiyle fuarın ençok ilgi gören galerilernden birine dönüşen Paul Kasmn Gallery, Ceylan’ın “Golden Age/Altın Çağ” serisinden son çalışması Satyr II’nin dünya gösterimini ilk kez ARTINTERNATIONAL’da yapacak.
Ziyaretçileri heykeller karşılayacak
ARTINTERNATIONAL’ın Haliç Kongre Merkezi’nin terasına özel hazırlanan açık hava heykel galerisi “By The Waterside”, bu yıl da fuar ziyaretçilerini sahilde karşılayacak. Haliç’in eşsiz görüntüsüyle bütünleştirecek “By The Waterside”da bu yıl; Filibeli galeri Sariev Contemporary’den Rada Boukova ve Stefan Nikolaev, Barselona’dan Galeria Carles Taché Projects’ten Javier Pérez, Aspan Gallery’den Yerbossyn Meldibekov, Dirimart’tan Ichwan Noor, Galerist’ten Şakir Gökçebağ, Pi Artworks’ten Paul Schwer, Galeri Zilberman’dan Guido Casaretto ile Walid Siti ve Lisabird Contemporary’den Karl Karner’in heykelleri sergilenecek.
Fuara özel işler ve performanslar
Bu yıl da Stephane Ackermann’ın direktörlüğünde hazırlanan programda, tanınmış sanatçılar tarafından hazırlanmış performanslar ve enstalasyonların yanı sıra Türkiye’den ve yurt dışından küratörler, enstitüler ve güncel sanat platformlarının katılımıyla gerçekleşecek etkinlikler de bulunuyor.
Fotoğraf sanatçısı Ali Taptık, kendi mesleğinin özüne dair duyduğu meraktan yola çıkarak fuara özel hazırladığı serisi “It’s Not Fair”i ilk kez sanatseverlere sunarken, hayatını New York ve İstanbul’da sürdüren, iki farklı kentte yaşamanın karşılıklı etkileşimlerini işlerine taşıyan Arslan Sükan, fuarın günlüğünü tutar gibi çektiği ziyaretçilerin fotoğraflarını sergileyecek. Dominique Petitgand, fuara “La gorge sèche” (The Dry Throat) adlı ses, gürültü, müzik ve sessizlik içeren ses enstalasyonu ile katılırken, New Yorklu sanatçı Maya Hayuk, baş döndüren renk ve ışıklarıyla, politik, aktivist ve aynı zamanda espirili, görsel bir saykodelik deneyim sunacak. Bu yılki Venedik Bienali’nin Altın Aslanlı Ermenistan Pavyonu’nda yeni işleriyle büyük ilgi gören Hera Büyüktaşçıyan ise, mavi sahne perdeli enstalasyonu “Falling Waters”ta, fuar alanını adeta bir nehre dönüştürecek. Fuarın bu yılki performansları ise Burçak Konukman ve Nevin Aladağ’dan geliyor. Berlin’de yaşayan Burçak Konukman, “I Am An Independent Artist” adlı performansında “bağımsız” hareket halindeki standıyla fuar alanında gezerken, Nevin Aladağ, “Move” adlı performansında kamusal alanda hareket etmenin farklı yollarını araştıracak.
Video tutkunlarına özel “Harabeler ve Yaralar”
Son iki yıldır olduğu gibi Başak Şenova küratörlüğünde hazırlanan “Sahnedeki Videolar” bölümünde “Harabeler ve Yaralar” temasıyla kişisel hikayelerin, anıların ve hayallerin saklı yol haritalarının izini süren işler izleyiciyle buluşuyor. Üç bölümden oluşan bu seçkide Javier Pérez, Payam Mofidi, Levi van Veluw, Claudia Larcher, Hacer Kıroğlu, Juan Pablo Ordúñez / MawatreS., Amparo Sard, Oliver Ressler, Karen Mirza & Brad Butler, Maria Friberg, Joanna Rajkowska ve Aglaia Konrad’ın videoları yer alıyor.
Kâr amacı gütmeyen inisiyatifler
ARTINTERNATIONAL’ın büyük ilgi gören bölümlerinden “Alternatifler”in bu yılki küratörü ise İtalyan sanatçı ve yazar Paolo Chiasera olacak. Kâr amacı olmayan sanat grupları ve sanat projelerini bir araya getiren bu bölümde Türkiye ve İngiltere’den toplam 8 inisiyatif katılıyor. 5533, Near East, Protocinema, SPOT ve Torun gibi geçen yıl da katılan grup ve inisiyatiflerin yanı sıra bu yıl, David Robert Foundation, Masa Projesi ve Nesin Sanat Köyü, ARTINTERNATIONAL’a ilk kez “merhaba” diyecek.
Fotoğraf : Artinternational sayfasından alınmıştır.