Sanat dünyasının olimpiyatları olarak adlandırılan Art Basel’in 16 Haziran günü başlayan VIP önizlemeleri ile sanatseverlerin kalbi burada atmaya başladı. Kuzey ve Latin Amerika, Asya, Avrupa ve Afrika’dan 300’ün üzerinde galerinin 4000’den fazla sanatçıyı temsil ettiği Art Basel Fuarını Art50 olarak adım adım gezip sizlerle paylaşıyoruz. Ayrıca şehirdeki Design Miami/Basel, Liste, Scope ve Volta fuarlarıyla belli başlı müze ve galerilerdeki ilginç sergileri de bizimle beraber instagram.com/art50net üzerinde de gezebilirsiniz.
Dünyanın ilk uluslararası sanat fuarı olma özelliğini gösteren Art Basel 1970 senesinde Baselli galericiler Trudi Bruckner, Balz Hilt ve Ernst Beyeler tarafından kuruldu. Modern ve çağdaş sanata odaklanan Art Basel zaman içerisinde büyüyerek aynı isimle Miami ve Hong Kong’da da gerçekleşmeye başladı.
Art Basel sekiz bölümden oluşuyor: Galeriler (Galleries), solo ya da temalı sergi projeleri (Features), yükselen genç sanatçılar bölümü (Statements), edisyonlu işler, baskılar (Editions), ünlü sanatçıların eserlerinin sergilendiği ve bu zamana kadar Samuel Keller, Simon Lamunière ve Gianni Jetzer gibi ünlü küratörlerin yönetimindeki bölüm (Unlimited), şehrin farklı kamuya açık alanlarına yerleştirilmiş o mekanlar için üretilen heykel, yapılan müdahale ve performansları görebileceğiniz bölüm (Parcours), özel olarak programı yapılan film gösterimi (Film) ve sanat dergileri ve basılı materyellerin olduğu bölüm (Magazines).
Galeriler bölümüne bu sene aralarında ilk defa Art Basel’e katılan İstanbul’dan Rodeo Galeri’nin de olduğu üç yeni galeri (Take Ninagawa (Tokyo) ve Vilma Gold (Londra)) ile birlikte bu sene de fuarda yer alan toplamda 223 galeri bulunuyor. Art5o olarak ilgimizi çeken eserlerin fotograflarını sizin için çektik.
Feature bölümünde bu sene 13 ülkeden 30 galeri yer alıyor. Luxembourg & Dayan’da (New York, Londra) Michelangelo Pistoletto’nun ‘La Gabbia’ ve ‘Mobili Capovolti’, James Cohan Gallery’de (New York, Şangay) John Cage’in savaş sonrası ikonik avant-guard işlerini ve Borzo Galeri’de (Amsterdam) ise daha önce hiçbir yerde sergilenmemiş Constant’ın nasir koleksiyonundan sanatçının ütopik anti-kapitalist şehri çizdiği “Yeni Babylon” serisi ilgi çekti.
Unlimited’de ise bu sene New York’lu Gianni Jetzer’in küratörlüğünde; Ai Weiwei, Kenneth Anger, John M. Armleder, Ed Atkins, Kader Attia, Julius von Bismarck, Martin Boyce, Martin Creed, Olafur Eliasson, Hans-Peter Feldmann, Dan Flavin, Gilbert & George, John Gerrard, Shilpa Gupta, Jeppe Hein, Robert Irwin, Jannis Kounellis, Ryan McGinley, Bruce Nauman, Roman Ondák, Pedro Reyes, David Shrigley, Gary Simmons, Lorna Simpson, Sturtevant ve Zhang Enli gibi önemli isimler vardı.