2020 Yılında Açılacak Müzeler

2019’da Türkiye’de ve dünyada açılan birbirinden etkileyici müzeler, 2020’de de hız kesmiyor. İzleyiciyle farklı deneyimler sunmaya hazırlanan, dikkat çekici mimarileriyle de çok konuşulacak yeni müzeleri gelin birlikte keşfedelim.

Yurtdışında açılacak müzeler…

The Momentary, Arkansas, ABD

Arkansas’ta yer alan, Crystal Bridges Amerikan Sanatı Müzesi’nin bir uydusu niteliğinde tasarlanan Momentary çağdaş sanat alanı, farklı disiplinlerden sanat dallarını aynı çatı altında toplayacak. İçerisinde sergiler, canlı performanslar, mutfak atölyeleri, müzik festivalleri ve konuk sanatçı programlarının düzenleneceği yapıda özgün deneyimler yaşanacak. Momentary çağdaş sanat alanı, yenilikçi ve ilham veren fikirleri hayata geçirmek için sanatçılara komisyon da sağlayacak. Wheeler Kearns mimarlık şirketi tarafından yenilenen 63.000 metrekare genişliğindeki, eskiden peynir fabrikası olarak kullanılan alan ziyaretçilerine; keşfedebileceği, çalışabileceği, oyun oynayabileceği, etkileşim kurabileceği ve üretebileceği geniş bir mekan açıyor. Bu çok yönlü alanın ilk sergisinde ‘Sanatın Durumu’/ ’State of Art’, Crystal Bridges Müzesi küratörlerinin Amerika’da farklı şehirlerde gerçekleştirdikleri sanatçı stüdyo ziyaretleri sonrası seçilen ve farklı disiplinlerde ve konular üzerine çalışan 61 sanatçının eseri bir arada sergilenecek. The Momentary çağdaş sanat alanı 22 Şubat 2020’de sanatseverlerle buluşacak.

The Momentary

MassArt Müzesi (MAAM), Boston, ABD 

Boston, Massachusetts Sanat ve Tasarım Üniversitesi’nin uzun yıllardır hayalini kurduğu MassArt Müzesi sonunda açılıyor. Eğitim müzesi olarak adlandırılan müzenin bir koleksiyonu bulunmuyor. Ancak müzede, çağdaş sanat alanında farklı disiplinlerle üretilen eserler ile özellikle video oyun sanatı alanında bir çok eserin deneyimlenebileceği sergiler düzenlenecek. ‘Daha önce görülmemiş olanı gösterme’ misyonu ile hareket edecek müze, 22 Şubat 2020’de açılacak. İlk olarak, dünyaca bilinen Portekizli kadın sanatçı Joana Vasconcelos’un Amerika’da ilk kez gerçekleştireceği kişisel sergisine ev sahipliği yapacak. Ayrıca Video Oyunu ve Çağdaş Sanat başlıklı iki karma sergi de izleyicilere farklı alanlarda sanat deneyimi sunacak.

MassArt Müzesi

Albertina Modern, Viyana, Avusturya

Albertina Modern, en kapsamlı modern ve çağdaş sanat koleksiyonlarından birine sahip. 60.000’den fazla eserin, 5.000 sanatçının yer aldığı koleksiyonunda, Avusturyalı ve uluslararası; Andy Warhol, Cindy Sherman, Gottfried Helnwein, Gerhard Richter ve daha bir çok sanatçının eserleri yer alıyor. Albertina Modern, daha önce müze koleksiyonuna dahil edilen ve oldukça fazla çağdaş sanat eserinin yer aldığı Essl Koleksiyonu ve Jablonka Koleksiyonu’ndan oluşan seçkilerle izleyici karşısında çıkmaya hazırlanıyor. 12 Mart 2020’de açılacak Albertina Modern’in ilk sergisi ‘Avusturya’da Sanatın Başlangıcı’/ ‘The Beginning of Art in Austria, 1945-80 adlı sergi olacak. Savaş sonrası Avusturya sanatından zengin bir seçki sunacak sergide; Florentina Pakosta, Hans Staudacher, Robert Klemmer gibi sanatçıların eserleri yer alacak.

Albertina Modern

Bassines de Lumières, Dijital Sanat Merkezi, Bordo, Fransa 

Fransa’nın Bordo şehrinde açılacak Bassines de Lumieres dünyanın en büyük dijital sanat merkezi olacak. İkinci dünya savaşı sırasında denizaltı üssü olarak kullanılan merkezde modern ve çağdaş sanatın önemli isimlerinin yer alacağı kapsamlı sergiler düzenlenecek. Denizaltı üssündeki ilk sergi Culturespace’in düzenleyeceği modern dönemin en bilinen sanatçılarından Gustav Klimt’e ait olacak. Klimt’in renk, manzara ve portre resimleri dijital ortamda keşfedilebilecek. Merkezin denizaltı üssü olması nedeniyle yerlerinin belli bir seviyeye kadar su ile kaplı olması, ve bu sebeple geleneksel müze gezme deneyiminden farklı olarak köprüler üzerinden yürüyerek keşfedilecek olması, izleyicilere alışılagelmişin dışında bir deneyim vaadediyor. Klimt sergisi ile eşzamanlı olarak açılacak, yine modern dönemin en bilinen sanatçılarından Paul Klee sergisi de deneyimlenebilecek. Sergide Klee’nin odak noktası olan müzik ve görsel sanatlar ilişkisi izleyiciye sunulacak. Bassines de Lumières, Dijital Sanat Merkezi 17 Nisan 2020 tarihinde kapılarını sanatseverlere açacak.

Bassines de Lumières

Bourse de Commerce, Pinault Koleksiyonu, Paris, Fransa 

Ünlü koleksiyoner François Pinault’un Paris’te açacağı çağdaş sanat müzesi merakla bekleniyor. Müzede, Pinault koleksiyonuna ait eserlerin yanı sıra, çağdaş sanatın önde gelen isimlerinin yer alacağı süreli sergiler de izleyiciyle buluşacak. Müzeye adını veren Paris’in merkezinde bulunan tarihi Bourse de Commerce binası, ödüllü mimar Tadao Ando tarafından restore edildi. Bourse de Commerce Müzesi, Pinault’a ait Venedik’te bulunan Punta della Dogana ve Palazzo Grassi müzeleri arasında merkez olarak konumlandırılacak. Üç müze arasında dönüşümlü olarak değişecek eserler, izleyicilere görsel bir zenginlik sunacak. Müze içerisinde ayrıca 300 oturma kapasiteli bir oditoryum da bulunuyor. Bu alanda, video ve film gösterimlerinin yanı sıra konferans, konser ve eğitim alanında da bir çok etkinlik düzenlenecek. Bourse de Commerce, Haziran 2020’de sanatseverlerle buluşacak.

Bourse de Commerce

Munch Müzesi, Oslo, Norveç

Modern dönemin en önemli sanatçılarından Edvard Munch Müzesi Oslo’da açılıyor. ‘Çığlık’ adlı yağlıboya tablosu ile en çok konuşulan sanatçılar arasında yer alan, dışavurumcu üslubu ile sanat tarihinde önemli bir yere sahip olan Edvard Munch, sanatındaki özgün tavrın yanı sıra özel hayatı ile de dikkat çekiyor. Munch Müzesi, dünyada tek bir sanatçıya adanmış en büyük müzelerden biri olacak ve içerisinde Munch’un hayatı ve eserleri kapsamlı sergilerle izleyiciyle buluşacak. Müze koleksiyonunda yer alan 28.000 Munch eseri dönüşümlü olarak izleyiciye sunulacak. Ayrıca, Munch dışında Norveçli ve uluslararası sanatçıların eserleri de temalı sergiler kapsamında gösterilecek. Yedi katlı, onbir sergileme alanına yayılan müzenin mimari tasarımı İspanyol mimarlık şirketi Estudio Herreros tarafından yapıldı. Müzede sergilerin yanı sıra farklı teknik ve materyaller kullanılarak planlanacak sanat atölyeleri ile çocuklar ve yetişkinler için sanatsal üretim aktiviteleri sunulacak. Norveç’in yeni müzesi Munch, 2020 yaz döneminde sanatseverlerle buluşacak.

Munch Müzesi

Humboldth Forum, Berlin, Almanya

Kültürlerarası paylaşımın ve öğrenmenin merkezi olacak şekilde tasarlanan, özgün bir mekan olacak Humboldth Forum, Berlin’in kalbinde yer alıyor. Forumda geçici sergilerin yanı sıra tarihsel bağlamda geçmişin izlerini de kapsayacak çeşitli disiplinler üzerinden eserler sunulacak. Eskiden Parlamento Binası olarak kullanılan ve komünist yönetimi sırasında zarar gören bina, barok ve çağdaş mimarinin birleşmesiyle dikkat çekiyor. Humboldth Forum’da Berlin Asya Sanatı Müzesi, Etnoloji Müzesi, Berlin Şehir Müzesi koleksiyonları sergilerinin yanı sıra Humboldth Üniversitesi tarafından yürütülecek doğa ve kültür araştırmalarına ev sahipliği yapacak bir laboratuvar da bulunuyor. Kademeli olarak açılmaya hazırlanan Humboldth Forum’un ilk bölümü 2020 Eylül ayında açılacak.

Humboldth Forum

The Kinder Binası, (Houston Güzel Sanatlar Müzesi), Texas, ABD

Texas’ta bulunan Houston Güzel Sanatlar Müzesi’nin yeni binası olarak açılacak Nancy ve Rich Kinder Binası, Amerika’nın en büyük dört müzesinden biri olacak. Mimarisiyle dikkat çeken bina, Steven Hall mimarlık şirketi tarafından tasarlanırken, müze, modern çizgisi, led ışıklarla çevrili yamuk yapısı ile dikkat çekiyor. Yeni bina sayesinde sergi alanlarının yüzde 75 oranında artacağı müzede daha önce hiç izleyiciye sunulmamış eserler de sergilenecek. Özellikle Latin Amerikalı sanatçıların ağırlıklı olarak yer aldığı Kinder binasında sergilenecek Houston koleksiyonu, 1900 sonrası modern ve çağdaş sanat eserlerinden oluşuyor. Mekana özgü yerleştirmelerin çokça yer alacağı müzede, komisyon verilerek sanatçıların yerleştirmeleri ortak alanlarda sergilenecek. El Anatsui, Byung Hoon Choi, Olafur Eliasson, Carlos Cruz-Diez, Trenton Doyle Hancock, Cristina Iglesias, Ai Weiwei gibi sanatçıların eserleri müze içerisinde ve geçiş alanlarında izlenebilecek. Kinder Binası 1 Kasım 2020’de ziyaretçilerle buluşmaya hazırlanıyor.

The Kinder Binası

Zero Müzesi, Dijital Sanatlar Merkezi / Zero Museum, Digital Arts Center, Tavira, Portekiz

Portekiz’in Tavira şehrinde bulunan Zero Müzesi yeni ve farklı yaklaşımıyla dikkat çekiyor. Özellikle ses, imge ve ışık üzerine üretim yapan sanatçıları ağırlayacak müzede, sanatçılar eserlerini müzenin bulunduğu bölgede yaşayarak üretecek. Sanatçılar müze ve çevresini sanatsal pratiklerini uygulayabilecekleri bir alana dönüştürecek. Bu deneyimin sonunda birlikte düzenleyecekleri sergilerin yılda iki veya üç kez yapılması planlanıyor. Farklı ülkelerden sanat ve teknolojiyi birleştiren eserler üreten sanatçıları ağırlayacak müze, Tavira’nın küçük bir yerleşim alanı olan Santa Catarina da Fonte do Bispo bölgesinde bulunuyor. Önceden tahıl ambarı olarak kullanılan müze binasının renovasyon çalışmaları Pedra Silva Mimarlık şirketi tarafınca yapılıyor. Hazırlıkları devam eden müze 2020 yılında sanatçıları ve izleyicileri ağırlamaya başlayacak.

Zero Müzesi

Batı Avustralya için Yeni Müze / The New Museum for Western Australia, Avustralya

Batı Avustralya eyaletinin başkenti Perth’de açılacak yeni Batı Avustralya Müzesi, bulunduğu konumu itibariyle kendi coğrafyasına özgü, orada yaşamış veya yaşayan insanlar, bitkiler, hayvanlar ile tarihi ve kültürünü yansıtan bir geçit görevi görecek. ‘Önce İnsan’ yaklaşımını benimseyen müzede, bulunduğu coğrafyada yaşayan kişilerin konuşmalarından oluşan hikayeler izleyicilere aktarılacak. Sekiz galeri alanına yayılan, sıra dışı anlatılarla zamanda yolcuğa çıkılacak sergilerde, değerli objelerin yanı sıra interaktif ve multimedya deneyimleri kullanılarak izleyicilere daha önceki müze deneyiminden başka yepyeni bir dille iletişim kurulacak. Batı Avustralya topraklarından esinlenerek çağdaş ve tarihin birleştiği bir yapıya sahip yeni müze Hassell + OMA tarafından tasarlandı. Müze koleksiyonunda, en çok bilinen ve konuşulan meteorlar ile mavi balina iskeletleri farklı ve yenilikçi bir ortamda yeni yapı içerisinde ziyaretçilere sunulacak. Yeni Batı Avustralya Müzesi Kasım 2020’de izleyiciyle buluşacak.

The New Museum for Western Australia

Mart 2020’de Çin’de açılması planlanan iki müze, açılış tarihlerini daha ileri bir zamana erteledi…

He Sanat Müzesi / He Art Museum, Guangdong, Çin

Koleksiyoner He Jianfeng tarafından Çin’in güneyinde bulunan Guangdong bölgesinde açılacak He Sanat Müzesi, ünlü mimar Tadao Ando tarafında tasarlandı. ‘Üçüncü Dalga’ müze olarak nitelendirilen müze, modern ve yerel sanatı kültürel mirasla birleştirecek. Hem adı ile de anılan müzenin isminde bulunan He, Çince karakterlerde ahenk, denge ve bütünlük anlamlarına geliyor. Mimarisinde bu kavramlardan yola çıkılarak uygulanan tavır ile ziyaretçilerine dingin bir deneyim vaadediyor. Müzede açılacak ilk sergide Guangdong/ Lignan bölgelerine ait yerel bir sanat çeşidi olan mürekkep resimlerinin en iyi örneklerinin yanı sıra Alexander Calder, Pablo Picasso, Anish Kapoor, Damien Hirst gibi çağdaş sanatın önemli isimleri bir araya geliyor. He Sanat Müzesi’nin 2020 Mart ayında planlanan açılışı daha sonra açıklanacak ileri bir tarihe ertelendi.

He Sanat Müzesi

X Müzesi / X Museum, Pekin, Çin

Genç koleksiyoner Michael Xufu Huang ve iş kadını Theresa Tse’nin birlikte Pekin’de açmaya hazırlandığı X Müzesi, özellikle milenyum kuşağı sanatçı odaklı olacak. Müzede, üç yılda bir değişecek sergiler düzenlenecek. X’in ilk sergisi, 40 yaş altı 33 sanatçının katılımı ile gerçekleştirilecek. Sadece özel koleksiyonun izleyiciye sunulacağı geleneksel bir müzeden çok genç yeteneklere çeşitli olanaklar sunmayı hedefleyen müze, yenilikçi ve ilham verici projelerin gerçekleştirileceği bir mekan olarak düşünülüyor. Sanatçıların yanı sıra mühendislerin, bilimadamlarının, bilim kadınlarının ve tasarımcıların da işlerini bir araya getirecek X, çok yönlü, bir çok alanın birleşiminden beslenen ve yaratıcı yaklaşımı ile bir kuluçka merkezi olarak nitelendiriliyor. İlk sergisi ‘Nasıl Başlıyoruz’/ ‘How do We Begin’ ile çağdaş Çin sanatının gelişimine tanık olunacak eserlerin yanında daha genç sanatçılara yer verecek sergide Cui Jie, Guan Xiao, Amalia Ulman, Nicolas Party, Lucas Arranda gibi gelecek odaklı genç sanatçıların eserleri yer alacak. 2020 Mart ayında planlanan X Müzesi açılışı daha sonra açılacak bir tarihe ertelendi.

X Müzesi

İstanbul’da sabırsızlıkla beklenen müze sonunda açılıyor…

İstanbul Resim Heykel Müzesi – Türkiye

İstanbul Resim Heykel Müzesi’nin yeni yerindeki resmi açılışını yapmasına çok az kaldı. Tophane’de yer alan eskiden gümrük binası olarak kullanılan yapının, ödüllü mimar Emre Arolat Mimarlık şirketi tarafınca yapılan renovasyon çalışmaları neredeyse bitti. Geçtiğimiz aylarda İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapan mekanlar arasında bulunan müze binasını ziyaret etme imkanımız olmuştu. Türk Sanatının en değerli sanatçılarından oluşan, yaklaşık 15.000 eser barındıran koleksiyonunu yeniden keşfetme imkanı bulacağımız müzenin, 2020 bahar aylarında ziyarete açılması bekleniyor.

İstanbul Resim Heykel Müzesi

 

Sena Arcak Bağcılar

    If your proposal is evaluable, a return will be made within 5 working days. If you do not get a response to your offer within 5 working days, it means that your offer is not likely to be evaluated.




      Teklifinizin değerlendirilebilir olması durumunda en geç 5 iş günü içerisinde dönüş yapılacaktır. 5 iş günü içerisinde teklifinize yanıt alamamanız teklifinizin değerlendirilme olasılığı bulunmadığı anlamına gelmektedir.



        Love, Share, Live with Art

        Turkish and world art market, new works and artists
        Subscribe to our newsletter to follow us closely.