Sıcak yaz günlerinde birçok müze ve sanat kurumu yaz aylarının tükenmeyen enerjisini yansıtan zengin sergi programlarına ev sahipliği yapıyor. Türk sanatının usta isimlerinden yabancı sanatçılara, grup sergilerinden retrospektiflere, 2019 senesinin yaz sergileri, güneşten korunmak ve şehirde sanat kaçamağı yapmak isteyenlerin bir numaralı adresi.
Arkas Koleksiyonu’nda Post-Empresyonizm, Arkas Sanat Merkezi | 13 Şubat – 28 Temmuz
Arkas Koleksiyonu’na uzun yıllar süren titiz bir araştırma, gayret ve yatırımlarla kazandırılan eserlerden olusan “Post-Empresyonizm” sergisi, İstanbul’dan sonra İzmir’de sanatseverle buluşuyor. Paris’ten yayılan fikirlerin etkisiyle modernist yaklaşımı benimseyen ve bunu kendi kültürel öğeleriyle harmanlayan Avrupalı sanatçıları bünyesinde barındıran sergide, 42 sanatçının 92 eseri sunuluyor. Bu özel sergide biraraya gelen usta isimler arasında Pierre-Auguste Renoir, Louis Anquetin, Maxime Maufra, Theo van Rysselberghe, Paul Serusier, Kees Van Dongen, André Derain ve George Braque bulunuyor.
İplikten Çözülenler: Tekstilde Küresel Anlatılar, İstanbul Modern | 22 Şubat – 7 Temmuz 2019
İstanbul Modern yaz aylarının açılışını Asmalımescit’teki geçici mekanında düzenlenen ikinci büyük süreli sergisi, İplikten Çözülenler ile yapıyor. Eserlerinde sanatsal ifade aracı olarak tekstil malzemelerini kullanan ve pratiğinde tekstilden beslenen 25 çağdaş sanatçının işlerine yer veren sergi, Türkiye’den ve dünyadan birçok sanatçının dokumadan nakışa, tekstille ilişkili teknikleri ve tekstil malzemelerini kullanarak ortaya çıkardıkları işlerden oluşuyor. Burhan Doğançay, Gülsün Karamustafa, Hussein Chalayan, Heide Hinrichs ve Zille Homma Hamid gibi önemli sanatçıların eserlerine yer veren sergi, tekstile farklı bir gözle bakmanızı sağlayacak.
Aphrodisias, Ara Güler Müzesi | 4 Mart – 23 Ağustos 2019
Ara Güler’in çok yönlü sanatçı kimliği ve ilham veren yaşamını gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulan Ara Güler Müzesi’nin ikinci sergisi, sanatçının arşivinden Geyre Köyü ve Aphrodisias Arkeolojik Alanı’na ait fotoğraflardan olușuyor. Sergide ayrıca, Ara Güler’in Aphrodisias ile ilgili orijinal karanlık oda baskıları, fotoğraflarla ilgili uluslararası süreli yayınlar ve ajanslarla yazışmaları, bu yayınların baskılarıyla birlikte Ara Güler’in Aphrodisias Çığlığı adlı kitabının hazırlık sürecindeki çalışmalarına dair ipuçları, notlar ve kitap maketi de sergilenen eserler arasında yer alıyor.
Ben Her Zaman Ötekinin Alanındayım, Müze Evliyagil Ankara | Mart 9 – 14 Temmuz 2019
Küratörlüğünü Beral Madra’nın üstlendiği sergi, Agah Uğur koleksiyonunda bulunan, 2000’li yıllarda farklı zaman ve coğrafyalarda kadın ve erkek imgeleri üzerinden üretilmiş 21 sanatçının eserlerinden bir araya geliyor. Videolardaki erkek ve kadın performanslarının bir karşıtlık, bir söyleşi ya da tartışma barındırdığı iddiasını taşıyan sergi, videoların ideolojik ve kavramsal içerikleri ile mevcut toplumsal düzen içinde kadın ve erkek kimliklerinin yeniden keşfedilmesini saglamayi amaçlıyor.
Bizim Sayfiyelerimiz, Antalya Kültür Sanat Merkezi | 28 Mart – 28 Temmuz
“Bizim Sayfiyelerimiz: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu’ndan Bir Seçki” sergisi, Türkiye’de plastik sanatların gelişimini manzara resimleri üzerinden inceliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Antalya Kültür Sanat işbirliği ile düzenlenen sergi, manzara resminin sayfiye kültürü ve sosyal hayat tarihindeki rolüne ışık tutuyor. Türk resminde manzara yorumunun entelektüel gelişimini göstermeyi amaçlayan sergi, Boğaziçi ve Adalar’dan Anadolu ve Ankara peyzajlarına, II. Dünya Savaşı’ndan Paris Ekolü ve Mavi Anadolu gezilerine uzanan geniş bir çerçevede Türkiye düşünce tarihi üzerindeki derin etkileri inceliyor.
Dostun Çekmecesinden, Bozlu Art Project | 9 Nisan – 31 Ağustos 2019
Bozlu Art Project’in Türk resminin en özgün ve sıradışı karakterlerinden biri olan Cihat Burak’ı konu edinen sergisi Mengü Ertel’in koleksiyonunda yer alan desenlerden oluşuyor. Grafik çalışmalarından, afiş tasarımlarına ve tiyatro dekorlarına kadar farklı alanlardaki başarılı eserleriyle tanınan Mengü Ertel’in adeta müzeye benzeyen evindeki bir çekmecede bulunan bu desenler, bugün her ikisi de hayatta olmayan iki sanatçının dostluğunu ve dönemin samimi, çıkarsız ilişkilerini gozler onune seriyor. Küratörlüğünü Esma Ertel ve Oğuz Erten’in üstlendiği sergide, resim, edebiyat, müzik, sinema gibi farklı sanat dallarının birbirleriyle olan ilişkisini inceleme fırsatı yakalayacaksınız.
Mürekkepten, Pera Müzesi | 11 Nisan – 28 Temmuz 2019
Çin sanatının porselenden tekstile birçok farklı medyumda sahip olduğu zengin sanatsal geleneği ve tarihi gözler önüne seren “Mürekkepten” sergisi, Çin mürekkep resim geleneğinden beslenen 13 çağdaş sanatçının eserlerinden oluşuyor. Kağıt, fırça ve mürekkebin kullanımından öte, mürekkebin kültürel ruhunu taşıyan işlerden oluşan sergide yer alan Xu Bing, Jian-Jun Zhang ve Zhou Fan gibi sanatçıların siyah-beyaz ya da renkli mürekkep eserleri izleyiciye bir yandan Çin kültürünü yeniden keşfetmek bir yandan da Çin resim geleneğinin bilinmeyen yönlerini inceleme fırsatı sunuyor.
Belgeden Kurguya, Atölye’den Müzeye, Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi | 30 Nisan – 15 Eylül 2019
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’nde Mart ayında sona eren, “Fotoğrafın Türlü Halleri – Murat Germen: Kesit Retrospektif” sergisi kapsamında kurulan atölyede eğitim alan 17 gencin çektiği fotoğraflardan oluşan sergi, 250’den fazla esere yer veriyor. Fotoğraf sanatçısı Murat Germen öncülüğünde, Ahmet Elhan’ın yürütücülüğünde düzenlenen atölye çalışmalarına katılan 17 yeteneğin eserleri, toplam 5 aylık bir çalışmanın sonunda sergilenmeye hazır hale geldi. Sergide sunulan eserler “Zaman / mekan” kavramlarının arasındaki dinamikleri incelerken atölyede eğitim alan gençlerin edindikleri deneyimleri gözler önüne seriyor.
Nuri Bilge Ceylan Baksı’da, Baksı Müzesi | 1 Mayıs – 25 Ağustos 2019
Dünyaca ünlü ödüllü yönetmen, senarist ve fotoğraf sanatçısı Nuri Bilge Ceylan’ın “Nuri Bilge Ceylan’ın çok yönlü sanatsal kimliğini yansıtan sergi Baksı Müzesi’nde düzenleniyor. Dirimart’ın katkılarıyla gerçekleşen sergi, sanatçının kırsala olan yolculuğunu yansıtan 2003-2013 yılları arasında ürettiği fotoğraflarından olusuyor. “Babamın Dünyası” ve “Sinemaskop Türkiye” serileri ile Nuri Bilge Ceylan’ın çok yönlü ve derin dünyasını anlamayı amaçlayan sergi, bir yandan sanatçının sinema ile fotoğraf dünyası ile olan derin ilişkisine dikkat çekerken diğer yandan da Ceylan’ın yakın ilgi duyduğu kırsal dünyaya ışık tutuyor.
Aslına Sadık Kalınmıştır, SALT Beyoğlu | 22 Mayıs – 18 Ağustos 2019
SALT’ın yeni sergisi “Aslına Sadık Kalınmıştır”, sizce nesnelerin birer hayat hikayesi var mıdır? sorusundan yola çıkıyor. Nesnelerin üretimi ve izleyici etkileşimiyle ortaya çıkan yeni anlamlarına odaklanan sergi, iki özel koleksiyondan seçilmiş on beş eserden oluşuyor. Tarihi, arkeolojik ya da yakın tarihe ait nesneleri adeta birer sanat işine dönüştüren sergi, eserlerin günümüzle ve birbirleriyle kurduğu bağları gözler önüne seriyor. Sergide gorebileceginiz isimler Nancy Atakan, Kader Attia, Handan Börütçene, Cansu Çakar, Aslı Çavuşoğlu, Mark Dion, Haris Epaminonda, Iman Issa, Şaure Prouvost, Pak Sheung Chuen ve Dilek Winchester.
İki Arşiv Bir Secki: Ara Güler’in İzinde, İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi | 29 Mayıs – 17 Kasım 2019
İstanbul Modern’in ikinci yaz sergisi, “İki Arşiv, Bir Seçki: Ara Güler’in İzinde İstanbul” Istanbul Modern Fotograf Galerisi ve Ara Güler Müzesi arşivlerinden derlenen fotograflardan oluşuyor. İstanbul’un 20. yüzyılın ortasından bu yana yaşadığı değişimi ve bu değişimin sonucu ortaya çıkan kolektif belleği Ara Güler’in (1928-2018) fotoğrafları ve merceği çerçevesinden inceleyen sergi, bizleri İstanbul söz konusu olduğunda kente dair ortak imgelem ve anılarımızın inşasında önemli bir yere sahip olan Ara Güler’in fotoğraflarına yeniden bakmaya davet ediyor.
Art Market II, Anna Laudel Contemporary | 30 Mayıs – 11 Temmuz 2019
Anna Laudel Contemporary yaz aylarının açılışını Art Market II grup sergisiyle yapıyor. Bu sene ikincisi düzenlenen ulusal ve uluslararası 30 sanatçının işlerini bir araya getiren serginin amacı ulaşılabilir sanata katkıda bulunmak ve sanat marketini hareketlendirmek. Farklı konu ve materyalden oluşan disiplinlerarası bir sanat deneyimi sunan sergide eserlerini izleyebileceğiniz ve satın alabileceğiniz isimler arasında Deniz Defne Acerol, Mustafa Aslıer, Erol Deran, Tuğçe Diri, İsmet Doğan, Tülay İçöz, Renan Kaleli, Bilal Hakan Karakaya, Ekin Su Koç, Serkan Küçüközcü, Felekşan Onar, Vedat Örs ve Ardan Özmenoğlu bulunuyor.
Heykelde Yeni Keşifler, Kemer Country | 10 Haziran – 11 Ekim 2019
Türkiye’nin köklü kültür sanat dergisi Milliyet Sanat tarafından düzenlenen “Heykelde Yeni Keşifler Yarışması” sergisi Kemer Country ev sahipliğinde düzenleniyor. Danışmanlığını Banu Çarmıklı ve Sabiha Kurtulmuş’un üstlendiği, bu yıl ilki düzenlenecek olan yarışmanın amacı, heykel sanatındaki yeni arayışlara kapı açmak, galerilerde yer bulamayan sanatçılara yeni alanlar sunup keşfedilmelerini sağlamak. Agah Uğur, Aslı Sümer, Banu Çarmıklı, Derya Yücel, Ebru Özdemir, Erol Tabanca, Filiz Aygündüz, Melike Bayık, Meltem Demirören Oktay, Sabiha Kurtulmuş ve Seçkin Pirim tarafından seçilen 10 eser sergi bitiminde düzenlenecek müzayede ile satışa çıkacak.
Herşey Seninle İlgili ve Sessizlik, Club Marvy İzmir | 14 Haziran – 22 Temmuz
İzmir Club Marvy yazı “Her Şey Seninle İlgili” ve “Sessizlik” başlıklı iki sergiyle karşılıyor. Resimlerinde kendi bedeni ve yüzünü biçim olarak ele alan Rugül Serbest’in “Her Şey Seninle İlgili” sergisi ruh ve duygu durumlarını kendi içinde tartışıyor. Bedeni üzerinden kendi ruh durumlarını ve düşüncelerini yansıtmaya çalışan Serbest, eserleriyle hislerini kavrama yollarını arıyor. Club Marvy’nin “Sessizlik” başlıklı diğer solo sergisi ise resimlerinde resim, fotoğraf ve sinema arasındaki ilişkiyi inceleyen Mustafa Özbakır’ın eserlerinden olusuyor. Sergi, sanatçının filmlerden seçmiş olduğu sahneleri, kendi ruhsal durumunu, çevresini ve endişelerini yansıtarak sanat yapıtına dönüştürüyor.
All in One ’01, Galeri Bu Pavilion | 15 Haziran – 13 Temmuz 2019
Galeri Bu Pavilion ve online çağdaş sanat platformu Art50.net işbirligiyle düzenlenen sergi, Art50.net’in farklı disiplinlerden 42 sanatçısını bir araya getiriyor. Güncel sanat pratiklerinin ve anlatım biçimlerini bir araya getiren sergi, sanat piyasası içinde olan birçok ismin yanı sıra, yeni alternatif isim ve yaklaşımları arayan resim, heykel, fotoğraf, video, yerleştirme, illüstrasyon gibi birçok alandan çalışmalar sunuyor. Böylece bir yandan sanatçıların farklı dönemlerde yaptıkları çalışmalar ve yeni arayışlarını ortaya koyarken bir yandan da sanat piyasasında son dönemlerde dikkat çeken “ulaşılabilir sanat” olgusunu üzerinde duruyor.
Sagalassos İçin, Bozlu Art Project | 20 Haziran – 31 Ağustos
Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda gerçekleşen “Sagalassos İçin” sergisi Anadolu’nun en geç keşfedilen antik kentlerinden biri olan Sagalassos’u konu ediniyor. Sagalassos Roma Hamamı’nın ayağa kaldırılması için yedi sanatçıyı bir araya getiren sergi, bir sosyal sorumluluk projesi olmanın yanı sıra sanat dünyasının ilgisini bu antik kente çekmeyi planlıyor. Tarihi antik çağlara kadar uzanan, Büyük İskender’in geçtiği, Anadolu aydınlanmasının yeşerdiği Sagalassos efsanesini anlatan sergide Murat Germen, Selma Gürbüz, Kazım Karakaya, Murat Morova, Seyhun Topuz, Utku Varlık ve Semih Zeki’nin eserlerini izleyebilirsiniz.
Çağdaş Sanat 24, Mine Sanat Galerisi | 26 Haziran – 21 Temmuz
Mine Sanat Galerisi, geleneksel yaz sergilerinin yirmi dördüncüsünü bu yıl “ÇAĞDAŞ SANAT 24” başlığıyla Yalıkavak Bodrum mekanında gerçekleştiriyor. Mine Sanat Galerisi’nin çalışmış ve çalışmakta olduğu Çağdaş Türk Sanatının önde gelen sanatçılarına ait değişik medyum ve tekniklerde karma eserlerden oluşan sergi, Turk sanatındaki guncel söylem ve trendleri gözler önüne seriyor. Sergide yer alan usta isimler arasında Halil Akdeniz, Özgül Aslan, Tomur Atagök, Bedri Baykam, Adnan Çoker, Nejad devrim Devrim Erbil, Ergin Inan, Balkan Naci İslimyeli gibi dev isimler bulunuyor.
Simge Erdoğan